Nieuws/Binnenland
870295
Binnenland

Ban op Australische zonnebanken

Na Brazilië wordt Australië het tweede land dat zonnebanken verbiedt. De Australiërs binden daarmee de strijd aan tegen huidkanker. Volgens de lokale Kankerraad hard nodig; het land kent een van de hoogste percentages van huidkanker wereldwijd.

Per 1 januari is het verbod van kracht in de deelstaten Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië, Tasmanië, Queensland en Australisch Hoofdstedelijk Territorium. West-Australië is ook van plan de zonnebanken te verbieden, maar wanneer is vooralsnog onduidelijk. In het Noordelijk Territorium zijn geen commerciële zonnecentra.

De Australische Kankerraad verwelkomt het verbod met open armen. Volgens de instantie krijgen twee op de drie Australiërs voor hun zeventigste huidkanker. Twee tot drie maal zo veel als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Groot-Brittanië.

Ook in Nederland komt huidkanker steeds vaker vaker voor. Ongeveer 40.000 Nederlanders worden jaarlijks met de ziekte geconfronteerd. Vorig jaar overleden 800 Nederlanders aan de gevolgen van huidkanker; een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.