Nieuws/Binnenland
870299
Binnenland

Handen op de rug

't Kan vriezen, 't kan dooien. Of we binnenkort kunnen schaatsen op onze mooie meren en rivieren, dat is nog maar de vraag. Maar lekker zwieren, zwaaien en rondjes draaien kan wel in Flevoland. Daar werd eind 2007 het schaatsmekka van Biddinghuizen gebouwd; Flevonice. Een drie kilometer lange schaatsbaan, dwars door de natuur waar heerlijk met de handen op de rug baantjes getrokken kan worden.

De zon, wind en regen zijn allemaal factoren die een belangrijke rol spelen bij de vorming van ijs. Daarom houden de ijsmeesters de baan continu in de gaten en zorgen voor een spekglad vloertje. Ook als het niet vriest. De binnenbocht is weggelegd voor de snelle jongens, gestoken in strakke pakken. Deze bikkels kunnen hier ook trainen voor de Elfstedentocht (gaat hij komen komend jaar?), of georganiseerde toertochten rijden. De rest van de baan is bedoeld voor de recreatieve schaatser die niet zo'n haast heeft.

Nog nooit op smalle ijzers gestaan? Doe dan je eerste pasjes op de 400 vierkante meter grote krabbelbaan. Hier kun je veilig leren schaatsen zonder van de sokken te worden gereden. De oranje bobbies staan klaar om je een handje te helpen, maar je kunt ook een lesje boeken. Een lesje boeken kan ook. De trainers helpen je om de eerste schaatsbeginselen onder de knie te krijgen of, als je al uit de weg kunt met de doorlopers, je schaatskwaliteiten bij te schaven.

Voor diegenen die het niet zo op schaatsen hebben, is er de 25 meter lange Super Glijbaan. Loop naar boven, pak een band en roetsj in volle vaart naar beneden.

Helemaal geen fan van sneeuw en ijs? Bij Flevonice kan ook gekart worden. Neem plaats in een elektrische kart en scheur over het 300 meter lange Driftcircuit.

www.flevonice.nl