Nieuws/Buitenland
870300
Buitenland

2015 is begonnen!

Het jaar 2015 is nu al begonnen! Weliswaar nog niet hier, maar op Samoa en Kiribati kan de champagne nu al ontkurkt worden.

Op de twee eilandjes in de Stille Oceaan is het dertien uur later dan hier en barstte om 11:00 Nederlandse tijd het feest al los.

Traditioneel kijkt de wereld altijd naar Sydney, waar het tien uur later is dan hier en over een kleine drie uur het nieuwe jaar met een groots vuurwerk wordt ingeluid. Tijdens vroege vuurwerkshows genieten ze daar nu al van een voorproefje.

Het Nieuw-Zeelandse Auckland is de eerste stad van formaat waar 2015 zal worden ingeluid. Dat is om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Dag overgeslagen

Bewoners van Samoa kunnen overigens niet zo heel lang genieten van de eer om als eerste het nieuwe jaar in te luiden. Door de ligging van Samoa, vlak ten oosten van de internationale datumgrens, werd hier vroeger juist als laatste ter wereld Nieuwjaar gevierd, om 12:00 1 januari Nederlandse tijd.

In 2011 werd echter besloten om over te stappen van de oostelijke naar de westelijke kant van de datumgrens. Daarvoor moest echter wel een dag worden overgeslagen. 30 december kwam te vervallen en na 29 december 2011 volgde 31 december 2011.

De reden van deze wijziging is dat het zakendoen met de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland daarmee vergemakkelijkt werd, omdat die landen al aan de andere kant van de datumgrens lagen.