Nieuws/Binnenland
870301559
Binnenland

Economische groei zakt terug

Den Haag - De economische groei valt volgend jaar terug naar 1,4 procent. Het Centraal Planbureau voorspelt dat wij dan last krijgen van ’de gure wind uit het buitenland’.

Onze economische groei gaat volgens de nieuwste voorspelling van 2,6 procent in de plus vorig jaar, via 1,8 procent groei dit jaar, naar een plus van 1,4 procent komend jaar. Er is dus nog steeds economische groei, maar de plus wordt steeds iets minder fors. Deze week bleek wel dat Nederland het nog steeds stukken beter doet dan bijvoorbeeld buurland Duitsland waar de economie krimpt.

De werkloosheid stijgt volgend jaar licht, maar blijft nog steeds ’uitzonderlijk laag’ volgens het CPB. Dit jaar zouden we uitkomen op 3,4 procent werkloosheid en volgend jaar op 3,6.

De koopkracht blijft positief, denkt het CPB. Dit jaar krijgt de doorsnee Nederlander 1,2 procent meer te besteden, volgens de nieuwe raming. Volgend jaar is dat ook 1,2 procent. Die voorspelde koopkrachtstijging voor dit jaar is wel minder dan vorig jaar bij Prinsjesdag werd verwacht. Die raming is tussentijds naar beneden bijgesteld.

De koopkrachtstijging zet echter dus wel door, ondanks minder grote economische groei. Dat komt vooral omdat volgend jaar de stijging van de lonen naar verwachting doorzet, maar volgens de voorspelling staat daar deze keer een veel minder grote prijsstijging (inflatie) tegenover. Daardoor hebben mensen meer profijt van hun extra loon.

De lonen zullen volgend jaar naar verwachting 2,5 procent stijgen en de prijzen maar 1,3 procent. Dit jaar stijgen de prijzen harder dan de lonen (2,6 tegen 2,5) maar door andere maatregelen houden we toch iets meer over in de portemonnee.

Laura van Geest, directeur CPB: „Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit. De werkloosheid blijft laag, maar de werkgelegenheidsgroei vlakt flink af, zeker in de marktsector. De Nederlandse economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen, de export lijdt onder de fall out van ontwikkelingen in het buitenland.”

De CPB-cijfers gaan over de doorsnee Nederlander, dus niet iedereen zal er volgens de voorspelling 1,2 procent op vooruit gaan in koopkracht. Het planbureau denkt dat vooral werkenden er op vooruit zullen gaan in 2020 (met 1,4 procent), voor uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden is er minder koopkrachtstijging. Die groepen krijgen er naar verwachting maar 0,6 procent aan koopkracht bij.

Het kabinet praat de komende tijd over de plannen voor volgend jaar die op Prinsjesdag aangekondigd worden. Daarbij wordt vaak naar deze voorspellingen gekeken en de politici bekijken de komende weken of zij met beleid er voor kunnen zorgen dat bepaalde groepen er toch iets meer op vooruit kunnen gaan. Het CPB komt daarom op Prinsjesdag met een nieuwe raming voor het komende jaar.