Nieuws
870304
Nieuws

Wat Zij Vindt

Je moet niet voornemen, maar doen!

Ieder jaar word je weer om de oren gegooid met goede voornemens. Iedereen lijkt met ingang van het nieuwe jaar te willen stoppen met roken, gezonder te gaan eten, meer te gaan sporten, minder te stressen, meer tijd te besteden aan hobby’s, af te vallen en/of vriendelijker/sexyer/liever/standvastiger te willen zijn. Kortom: half Nederland neemt zich voor om per 1 januari iets aan zichzelf te ‘verbeteren’. 

Maar waarom zou je dat per se op de eerste dag van een nieuw jaar willen doen? Waarom niet op pakweg 13 april, of 9 september? Als je tot 1 januari moet wachten met de dingen die je anders wilt doen, zijn die dingen die anders moeten vast niet zo dringend. Of in ieder geval, voor jou niet dringend genoeg. Als je uit gezondheidsoverwegingen wilt stoppen met roken of afvallen, kun je dat toch maar beter zo snel mogelijk doen? Hoe eerder je stopt met sigaretten of snoep, hoe kleiner de ‘schade’ is. Terwijl je, als je wacht tot het nieuwe jaar, waarschijnlijk de neiging krijgt in die laatste weken dat het nog mag van jezelf, even helemaal los te gaan en de ene sigaret met de andere aan te steken of een heel pakje kerstkransjes in een holle kies te proppen.

En beter voor jezelf opkomen, meer dingen doen die je leuk vindt en vriendelijker zijn tegen je partner of kinderen, dat zou je toch gewoon iedere dag van het jaar moeten willen? Goed voor jezelf en de mensen waarvan je houdt zorgen, is zó belangrijk, daar moet je niet eens mee willen wachten. Dat moet je acuut doen, daar win je alleen maar mee. En ik kan het weten.

2014 was bepaald niet mijn jaar. Er gebeurden mooie dingen hoor. In de allerlaatste week van vorig jaar ging ik samenwonen, dus in 2014 settelden De Verkering en ik ons in ons superfijne nieuwe onderkomen en kwamen we erachter dat we elkaar echt leuk genoeg vinden om nog zestig jaar samen te wonen. Qua werk ging het ook lekker: ik deed ontelbaar veel leuke dingen, maakte verhalen waar ik trots op ben en sleepte op de valreep van het jaar nog een nieuwe klus binnen waar ik erg blij van word.

En toch: 2014 was niet mijn jaar. Mijn gezondheid rommelde en ik zat totaal niet lekker in mijn vel. Ik was moe, lusteloos, vaak verdrietig of bang, vond mezelf dik en lelijk, maakte me veel teveel zorgen over van alles en nog wat, had steeds minder zin om sociale dingen te doen, was constant gestrest. Daar werd ik niet echt gezelliger van. Na een paar maanden zuchten en steunen en hopen dat 2015 beter zou worden dan 2014, bedacht ik me begin oktober opeens: hoezo, 2015? 2014 is nog niet af. Er zijn nog drie hele maanden om er nog wat van  beter zou te maken. Ik ga toch niet passief de tijd uitzitten tot het nieuwe jaar is aangebroken? Nee, als ik iets wil veranderen aan de situatie moet ik het nú doen.

Dus ik deed er iets aan. Ik vond een oplossing om mezelf weer beter te voelen. Het was even een worsteling, maar iedere week ging het een beetje beter. En en passant viel ik tien kilo af en begon ik te trainen met een personal trainer. Tot mijn eigen verbazing zag ik al snel resultaat en kreeg ik er zelfs lol in. Iets wat ik als overtuigd sporthater nooit had verwacht.

Morgen is het 1 januari 2015. De eerste dag van het nieuwe jaar dat míjn jaar gaat worden. Het jaar waarin ik me beter voel dan ik in tijden heb gedaan, waarin ik die fantastische nieuwe klus tot een goed einde ga brengen, waarin ik zoveel mogelijk mooie verhalen ga schrijven, waarin ik mezelf ga onderdompelen in leuke dingen en ga liefhebben alsof er geen morgen is. Anderen én mezelf.

Wat ben ik blij dat ik de knop al in oktober heb omgezet. Daardoor kan ik nu het héle jaar van mijn nieuwe goede gevoel genieten, in plaats van dat ik de eerste drie maanden nog met mezelf zou zitten worstelen. Wat zou dat zonde zijn geweest. En misschien wat het wel niet eens gelukt, want van uitstel komt vaak afstel. Je moet je geen dingen vóórnemen, je moet ze dóen.

Ik wens iedereen voor het nieuwe jaar bergen geluk, liefde en gezondheid, en dat jullie dromen en wensen uit mogen komen. Of dat nu in januari, december, of ergens daartussenin is.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #wzv!