Nieuws/Buitenland
870329
Buitenland

Topman geldwisselaar voor rechter gedaagd

De Britse geldwisselaar Felix Grovit van de valutaketen Chequepoint moet in maart voor de Amsterdamse rechtbank verschijnen.

Daartoe is hij gedagvaard. Volgens advertenties in Nederlandse, Belgische en Britse kranten is ook de zoon van de miljonair gedagvaard.

Felix Grovit zelf zou volgens de Britse pers met zijn wisselketen een vermogen hebben opgebouwd van zo’n £550 miljoen. In Nederland is Chequepoint uit het straatbeeld verdwenen, nadat De Nederlandsche Bank aanvullende eisen had gesteld.

Claim toegewezen

De Nederlandse zakenman Henk Jan Jansen eist volgens de advertenties €14 miljoen van de Britten. Hij heeft een claim toegewezen gekregen door de Nederlandse rechter op een vennootschap waarin Grovit de bestuursfunctie heeft.

Jansen had de eerste keuze voor de aanschaf van een pand van Chequepoint in de Damstraat in Amsterdam. De ondernemer werd bij herhaling door rechters in het gelijk gesteld, maar het bedrijf betaalde nooit. De huidige rechtszaak is daarom bedoeld om Grovit persoonlijk aansprakelijk te stellen.