Nieuws/Buitenland
870332
Buitenland

'IMF verantwoordelijk voor snelle verspreiding ebola'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is deels verantwoordelijk voor de omvang van de huidige ebola-uitbraak in West-Afrika. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Oxford en de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Door de voorwaarden waaronder het IMF leningen verstrekte aan Guinee, Sierra Leone en Liberia, kwamen de landen nooit toe aan het opbouwen van een goede gezondheidszorg. De afgelopen twintig jaar waren de West-Afrikaanse regeringen drukker met het terugbetalen van de schulden.

Kritiek

De nieuwe studie, gepubliceerd in The Lancet Global Health, komt precies temidden van toenemende kritiek over de trage reactie op 's wereld ergste ebola-uitbraak ooit.

Onderzoeker Alexander Kentikelenis van de Cambridge University: "Het beleid van IMF heeft in de drie landen bijgedragen aan gezondheidszorgsystemen die met te weinig geld en te weinig menskracht onvoldoende waren voorbereid."

Het IMF weigert vooralsnog commentaar, meldt persbureau Reuters.

Meer dan 20.000 mensen zijn sinds de ebola-uitbraak eind 2013 begon, besmet geraakt met het virus. Bijna 8000 mensen zijn overleden aan de ziekte. Verreweg de meeste van de 20.081 besmettingen vonden plaats in Sierra Leone, Guinee en Liberia, in het westen van Afrika.