Nieuws/Binnenland
870335
Binnenland

Onderzoek brandstichting boerderij Nico V.

De politie doet onderzoek naar mogelijke brandstichting dinsdag in de boerderij van crimineel Nico V. in Zwaag. De brandweer is tot diep in de nacht bezig geweest met nablussen. Woensdag zullen experts technisch onderzoek doen in de woning.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Meteen na de brand gingen geruchten rond over brandstichting. Door de brand is niemand gewond geraakt. De politie weet niet of de boerderij bewoond was.

Later op de avond dinsdag brandde elders in Zwaag een brom- of motorfiets uit. Woensdagochtend vroeg stond op weer een andere plek in Zwaag een gestolen auto in brand. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de diverse branden en is op zoek naar getuigen.

Bekende uit onderwereld

Nico V. is een bekende naam uit de Amsterdamse onderwereld. Justitie heeft tevergeefs geprobeerd hem achter de tralies te krijgen voor een mislukte moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2000. Van Hout werd toen vanaf grote afstand beschoten, maar werd niet geraakt. Volgens justitie had V. de aanslag samen met Maruf 'Paja' M. gepleegd. De in 2005 in Thailand doodgeschoten John Mieremet zou opdrachtgever en de leverancier van het gebruikte langeafstandsgeweer zijn geweest.

Het was de tweede moordaanslag die Cor van Hout overleefde. In 2003 werd hij alsnog geliquideerd; Nico V. geldt in die zaak niet als verdachte.

Moord

V. zat wel in de gevangenis voor het doodschieten van een man in 2002 in Hoorn. Dat gebeurde in het bomvolle café De Volendammer op de avond van Koninginnedag. Ook die zaak leek aanvankelijk niet rond te komen omdat niemand durfde te getuigen. Daar kwam later verandering in, zodat V. alsnog kon worden veroordeeld.