Nieuws/Binnenland
870354
Binnenland

Ebolaslachtoffers mogen weer worden begraven

De Liberiaanse regering heeft een stuk land van tien hectare gekocht om de lichamen van overleden ebolaslachtoffers te begraven. Eerder mochten stoffelijke overschotten wegens besmettingsgevaar alleen worden gecremeerd, tegen alle tradities in.

Uitvaartrituelen zijn in het West-Afrikaanse land extreem belangrijk. Normaal gesproken worden overledenen door nabestaanden uitgebreid geëerd. Het lichaam wordt dagen of soms wel weken in huis opgebaard. Gedurende deze periode eren mensen hun dierbaren door rond het lichaam te dansen en het te wassen.

Vanaf afgelopen augustus mocht dit niet meer omdat de stoffelijke overschotten van ebolaslachtoffers te besmettelijk zijn. President Ellen Johnson Sirleaf vaardigde een 'crematieplicht' uit voor de Liberiaanse hoofdstad Monrovia en omgeving.

De maatregel stuitte op de nodige weerstand van de bevoking. Op een bepaald moment bleven de bedden in ebolabehandelcentra zelfs leeg, omdat familieleden de lichamen van dierbaren liever thuis hielden om stiekem te begraven. Met alle besmettingsrisico's van dien.

Naar schatting zijn er tot nu toe meer dan 2000 lichamen van ebolaslachtoffers gecremeerd.