Nieuws
870359
Nieuws

Dit jaar voor minder geld aan vuurwerk de lucht in

Consumenten geven dit jaar voor 47 euro per persoon aan vuurwerk uit. Dat is net zo veel als vorig jaar. Er zijn echter wel minder vuurwerkkopers dan in 2013, waardoor er dit jaar minder geld aan vuurwerk de lucht in zal gaan.

Dat meldt het Economisch Bureau van ING.

Van de 90.500 respondenten op de ING Vraag van Vandaag die het Economisch Bureau stelde, geeft 4% aan niet meer dan 20 euro aan vuurwerk te besteden. Een kleine 4% schiet of knalt tussen de 20 tot 50 euro de lucht in.

Een groep van ruim 2% pakt het wat groter aan en koopt voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalvuurwerk. Nog eens 2% geeft meer dan 100 euro uit. Bijna negen op de tien (88%) besteedt dit jaar geen geld aan vuurwerk.

Zonde van het geld

Hoewel de meeste consumenten geen geld uitgeven aan vuurwerk, gaat er vanavond toch nog voor tientallen miljoenen de lucht in. Sommigen vinden het – juist met de recessie nog vers in het geheugen –  zonde van het geld, anderen mogen geen vuurwerk kopen omdat je daarvoor ouder dan zestien moet zijn.

Vorig jaar is er volgens de vuurwerkhandelaren zo rond de 65 miljoen aan vuurwerk verkocht. Dit jaar gaat er per persoon even veel over de toonbank, al ligt het aantal respondenten dat aangeeft vuurwerk te zullen kopen dit jaar iets lager dan vorig jaar (nu 12% om 14% vorig jaar).

Het ING Economisch Bureau verwacht daarom dat het totaalbedrag aan vuurwerk dat vanavond de lucht in gaat iets lager zal uitvallen dan vorig jaar.

Lees meer:

- Niets aan toeval overlaten bij nationaal vuurwerk