Nieuws
870401
Nieuws

Groei China vertraagt in december

China groeit minder snel. De Chinese inkoopmanagersindex van zakenbank HSBC voor december eindigde op 49,6. Een lichte verhoging op maandbasis voor de tweede economie van de wereld, maar nog altijd een signaal van afnemende groei.

''Dit is geen goed signaal voor volgend jaar”, aldus Lu Zhengwei, hoofdeconoom van de Chinese Industrial Bank. Chinese analisten rekenen op nieuwe kapitaalsteun.

Ieder getal onder de 50 voor deze index betekent een afname van groei ten opzichte van de maand ervoor, een stand boven 50 betekent groei.

“Deze data bevestigen nog een eens hoe sterk de vertraging is in de productiesector”, aldus HSBC’s hoofdeconoom voor China, Qu Hongbin. De grote vraag wordt nu of de Chinese overheid dit signaal aangrijpt om zijn economie verder aan te jagen. De HSBC-index geldt als een van de meest betrouwbare graadmeters voor China.

Zijn economie draait nu op het laagste niveau in vijf jaar, met een groei op jaarbasis van 7,3%. Dat ligt onder de al afgezwakte doelstelling van de Chinese overheid van 7,5%.