Nieuws/Binnenland
870431
Binnenland

Nederland condoleert nabestaanden ramp AirAsia

Minister-president Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) hebben hun medeleven betuigd aan de nabestaanden van de mensen die omkwamen bij het neergestorte vliegtuig van AirAsia. Dat schrijven zij in een brief aan president Joko Widodo en minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken van Indonesië.

„Mijn gedachten gaan uit naar de Indonesische regering en de Indonesiërs, en vooral naar hen die hun geliefden en dierbaren verloren”, schrijft Koenders. „Nederlanders kunnen zich goed verplaatsen in de pijn en het verdriet waar de Indonesische bevolking nu doorheen gaat.”

Zondag vertrok het vliegtuig van de Indonesische luchthaven bij Surabaya richting Singapore. Na 45 minuten verdween het van de radar, zonder dat een noodsignaal werd uitgezonden. De piloot had daarvoor nog wel gevraagd of hij hoger mocht vliegen om wolken te ontwijken. Dat verzoek werd kort voor de verdwijning afgewezen. Aan boord van de Airbus waren 162 mensen, voornamelijk uit Indonesië.

De zoekactie naar het vermiste toestel bleef ruim twee dagen vruchteloos. Dinsdagochtend werden echter steeds meer brokstukken, voorwerpen en uiteindelijk ook lichamen gevonden.