Nieuws/Binnenland
870440
Binnenland

Veroordeelde neparts teert op zak van dates

Neparts Mehmet A. lijkt weinig te hebben geleerd van zijn veroordeling in 2013. De aan lager wal geraakte Rotterdammer zou meerdere vrouwen geld uit hun zakken hebben geklopt door zich onder meer uit te geven als thoraxchirurg.

De 42-jarige ’glamourdokter’ kreeg vorig jaar van de Rotterdamse politierechter een werkstraf van 120 uur opgelegd omdat hij zich acht jaar lang had voorgedaan als arts. Zelfs zijn echtgenote dacht dat ze was getrouwd met een chirurg. In werkelijkheid had de Turkse man zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht nooit afgemaakt.

Scheiding

De zeepbel spatte uiteen nadat A. had gesolliciteerd bij Bouman GGZ in Rotterdam. Toen hij na een maand nog steeds geen bul kon tonen, werd de man weggestuurd. Zijn vrouw vroeg de scheiding aan en A. belandde met schulden en een bijstandsuitkering in een huurhuis.

Zijn depressie leek van korte duur. Binnen de kortste keren presenteerde Mehmet A. zich via diverse datingsites onder de naam Maximillian als succesvol hart/longarts. Vrouwen gingen maar wat graag met de charmante Rotterdammer op stap, maar beklaagden zich vervolgens bij onder meer datingsite Paiq.nl dat de ’arts’ de ene leugen na de andere verkondigde.„Hij beloofde gouden bergen, maar een portemonnee had de ’chirurg’ zelden op zak”, zegt een van de vrouwen, die niet met haar naam in de krant wil omdat ze bang is lastig te worden gevallen door A. „Hij kwam ook vaak niet opdagen. Dan had hij een congres in Engeland, dan weer een spoedoperatie. Nu weet ik dat hij gewoon met andere dames op stap was.”

Pas na een paar afspraakjes kreeg ze argwaan. „Aanvankelijk lag ik in katzwijm. Hij vertelde honderduit over zijn werk als longarts. Het was wel raar dat hij dan de ene na de andere sigaret opstak.” Ook vreemd vond ze het dat ze ondanks zijn carrière alle afspraakjes moest betalen, tot aan de benzine aan toe. „Dan lag zijn portemonnee thuis,of was deze gestolen. Hij nodigde me wel uit voor chique artsengala’s, waar we uiteraard nooit belandden omdat hij dan net een spoedgeval had. Toen ik eens op zijn naam Maximillian googelde, las ik alles over het Habsburgse rijk, maar niets over hem.”

Kierewiet

Via een internetforum ontdekte ze dat ze niet zijn enige slachtoffer was. „Hij maakt vrouwen helemaal kierewiet. Ze zitten uren met zelfgebakken taarten op hem te wachten en maken geld aan hem over als zijn portemonnee voor de zoveelste keer is gestolen. Sommigen een paar honderd euro, maar ik ken ook een vrouw die duizenden euro’s kwijt is.”

Datingsite Paiq bevestigt dat er zo’n klachtenstroom binnenkwamen over ’Maximillian’ dat zijn profiel werd geblokkeerd. „We kregen van vrouwen te horen dat hij over van alles en nog wat leugens vertelde en hebben hem na onderzoek van onze site verwijderd”, zegt een woordvoerder.

Mehmet A. geeft toe dat een vrouw aangifte heeft gedaan omdat ze nog duizenden euro’s van hem krijgt. De Rotterdammer beweert echter dat hij het bedrag heeft terugbetaald. „Het klopt dat ik nooit een portemonnee bij me heb, maar dat is omdat ik niet zo’n bobbel in mijn broek wil.”

Huilen

Hij vervolgt: „Ik heb tijdens mijn werkstraf in een reumacentrum echt mijn lesje geleerd. Ik heb daar zitten huilen tussen allemaal oude mensjes en leren relativeren. Bovendien heb ik therapie gehad om van mijn liegen af te komen.” Het gedrag van Mehmet A. verbaast oud-collega’s niet. „Hij pakte iedereen in. Zelfs als je hem op een leugen betrapte, wist hij zich daar weer uit te praten. Dan pakte hij de telefoon om iemand te bellen die zijn verhaal kon bevestigen. Dat klonk altijd heel overtuigend. Nu weten we dat hij dan een kwartier met zichzelf zat te bellen”, aldus een oud-werkgever.