Nieuws
870586
Nieuws

Steeds meer goud weg uit kluizen New York

Bij de Federal Reserve, de Amerikaanse bewaker van goud van 36 landen en het IMF, is in november 47 ton goud weggehaald, onder andere door Duitsland en Nederland.

Over het hele jaar hebben landen uit de zwaar beveiligde kluizen 166 ton goud weggehaald. Dat blijkt uit mededelingen door het stelsel van centrale banken, verzameld door goudexpert Koos Jansen van Bullionstar.com.

Tonnen goud uit Manhattan

Naar welke landen het goud precies is gegaan, kan niet worden afgeleid uit deze staten. Duitsland begon met repatriëring van zijn goud in 2012 uit Manhattan. Het wilde in 2014 tussen 30 en 50 ton goud terughalen. Aanvankelijk leek dat niet te lukken, maar de zendingen zijn gewoon doorgegaan, aldus Jansen, die wereldwijd goudtransporten volgt.

Kort na de Tweede Wereldoorlog verspreidden landen hun goud wereldwijd. De kluizen van Manhattan zijn atoombom-bestendig gemaakt en kunnen aardschokken weerstaan. Nederland heeft traditioneel ook goud in Fort Knox in de VS en in Canada liggen. Het heeft niet al zijn goud teruggehaald.

Jansen verklaart de terughaalacties onder alle landen uit het gegroeide gebrek aan vertrouwen in de Verenigde Staten als schatbewaarder voor hungoud. ,,Een andere verklaring kan ik niet geven voor de repatriëring van goud.''

Duitsers ook in actie

De Nederlandsche Bank meldde in novermber dat hij in het geheim 112,5 ton goud uit New York had getransporteerd. Vermoedelijk hebben de Duitsers, aldus goudexpert Jansen, rond 44 ton goud uit de kluizen in New York kunnen terughalen.

België overweegt ook zijn goud uit het buitenland terug te halen. In Zwitserland sneuvelde het referendum om goud terug te kopen en alleen nog in de Alpenstaat op te slaan.

Lees al het nieuws over beleggingen en beursfondsen in de DFT-nieuwsbrief.