870602
Binnenland

Weer aardbeving Groningen door aardgaswinning

Groningen is in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door een relatief zware aardbeving als gevolg van aardgaswinning. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Woudbloem in de gemeente Slochteren. Dit jaar zijn er al 85 bevingen geweest in Noord-Nederland die zijn veroorzaakt door de aardgaswinning.

De aardbeving van maandag op dinsdag had plaats om 03.37 uur op ongeveer 3 kilometer diepte. Volgens het KNMI was de beving voor Groningse begrippen redelijk zwaar.

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) waren dinsdag tot 11.00 uur 75 schademeldingen binnengekomen. Die gingen vooral over scheuren in muren en schade aan pleisterwerk.

De beving was één van de sterkere van dit jaar. De zwaarste was op 13 februari bij Leermens in de gemeente Loppersum. Die had een kracht van 3,0 op de schaal van Richter.

Burgemeester Geert-Jan ten Brink van de gemeente Slochteren vindt het vooral vervelend dat mensen persoonlijk last hebben van de bevingen. „Dat moet je niet onderschatten. Schade repareren kan, maar wat het met mensen doet, dat is even zo belangrijk.”

De overheid in Den Haag zou twee dingen moeten doen, aldus Ten Brink. Aan de knop van de gaswinning draaien, stelt hij. En preventief meer doen aan de huizen. „Mensen in Groningen moeten net zo veilig kunnen wonen als in de rest van Nederland”, aldus Ten Brink.