Nieuws/Buitenland
87062344
Buitenland

Witte Huis en Senaat willen afzettingsproces Trump

WASHINGTON - Het Witte Huis en de Republikeinen in de Senaat willen dat er een volledig afzettingsproces tegen president Donald Trump in de Senaat komt, als het Huis van Afgevaardigden daartoe besluit. Dat meldt het Amerikaanse medium Politico na een ontmoeting tussen naaste adviseurs van president Donald Trump en belangrijke Republikeinse Senatoren.

De Republikeinen bezitten de meerderheid in de Senaat, waardoor ze een mogelijk proces direct zouden kunnen afschieten. Toch willen ze een proces, zodat de president „zich met feiten kan verweren.”

Momenteel loopt een onderzoek in het Huis van Afgevaardigden dat is gestart door de Democraten, vanwege een ’quid pro quo’-voorstel dat Trumps advocaat Rudy Giuliani zou hebben gedaan aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De Verenigde Staten zouden de militaire hulp hervatten als Zelenski een onderzoek naar Joe Biden en diens zoon Hunter zou instellen.

De Republikeinen uiten regelmatig kritiek op het onderzoek, dat wordt geleid door Democraten. Mocht het tot een proces in de Senaat komen, dan willen ze dat Trump zich kan verweren in een „echt proces.”