Nieuws

Nieuws

Backpackers aan bedelstaf

Eén op de drie bedelaars in de straten van Melbourne, Australië, is in werkelijkheid een backpacker die zijn hand ophoudt om zijn reis te bekostigen, in plaats van in zijn levensbehoeften te voorzien. De politie en het lokale Leger des Heils luiden de noodklok over de situatie waarvan 'echte' bedelaars de dupe worden.

Volgens majoor Brendan Nottle van het Leger des Heils zijn het vooral Zweedse en Duitse mannen van onder de dertig die het brood uit de mond van echte probleemgevallen stoten. ,,Sommigen van die backpackers reizen rond van een heel krap budget en zien het als een goede manier om aan extra geld te komen. Ze zien bedelen niet als een probleem, als iets dat ze gewoon kunnen doen."

Verboden te bedelen

Volgens de Australische krant Herald Sun is de burgemeester van Melbourne, Robert Doyle, op de hoogte van de laatste cijfers en waarschuwt hij de backpackers. ,,Toeristen weten misschien niet dat het in strijd met de wet van de deelstaat Victoria is om te bedelen. Het is belangrijk dat we met ze communiceren en ze in contact brengen met de diensten die ze nodig hebben."

Daklozen klagen steeds vaker dat backpackers geld inpikken dat eigenlijk voor hen is bedoeld en dat het stijgende aantal straatbedelaars ervoor zorgt dat de politie extra streng toezicht houdt op het bedelverbod. Bovendien maken rugzaktoeristen die hun geld dus uitgeven aan vliegtickets, regelmatig gebruik van faciliteiten die niet voor hen zijn bedoeld. Zo staan ze regelmatig in de rij voor gratis maaltijden die aangeboden worden aan daklozen.

Maaltijd in plaats van geld

Majoor Nottle dringt er bij de inwoners van de Australische stad op geen geld aan bedelaars te geven. ,,Inwoners van Melbourne hebben vaak een goed hart en ze willen helpen. Als ze dat willen, stellen we ze voor een maaltijd te geven in plaats van geld."