Nieuws/Buitenland
870742
Buitenland

Doden en veel onduidelijkheid bij veerbootramp

Er is nog veel onduidelijk over het aantal doden en vermisten na de ramp met een veerboot op de Adriatische zee. Zeker tien mensen zijn omgekomen; hun lichamen zijn gevonden. Maar hoeveel mensen er op het in brand gevlogen schip zaten, is veel minder duidelijk. Gevreesd wordt dan ook dat het dodental nog flink oploopt.

Officiële bronnen hebben zich niet uitgelaten over het aantal vermisten. Zuid-Europese media meldden echter dat 38 mensen nog niet terecht zijn. Er zijn volgens de Grieken 432 mensen gered, volgens de Italianen 427. Maar op de passagierslijst staan 478 opvarenden. Bovendien zijn er mensen gered die niet op de passagierslijst staan; vermoedelijk zijn het verstekelingen.

Duidelijk is wel dat de reddingsactie maandagavond is gestaakt. Rond 15.00 werden de kapitein en enkele bemanningsleden als laatsten van boord gehaald. Er werd gezocht naar lichamen, en naar aanwijzingen hoe de brand kon ontstaan. Onder meer wordt onderzocht of die is aangestoken.

Harde wind

De brand brak zondagochtend uit op de Norman Atlantic, die van Patras in Griekenland naar Ancona in Italië voer. Het vuur begon op het autodek en breidde zich snel uit. De harde wind en hoge golven maakten het moeilijk voor de reddingsdiensten om bij het schip te komen en de mensen eraf te halen. De operatie ging vanaf zondag door in de nacht en ook maandag werden mensen met helikopters en boten gered.

Vier Nederlanders aan boord van de Norman Atlantic zijn in veiligheid gebracht. Een man werd zondag al gered, de drie anderen zijn maandag van het schip gehaald. Het ministerie van Buitenlandse Zaken „probeert contact met ze te hebben om te kijken hoe we ze kunnen helpen, bijvoorbeeld met vervangende reisdocumenten of met kleding”, aldus een woordvoerder maandag.

Het Nederlandse bedrijf Boskalis zal de veerboot gaan bergen, maakte het bedrijf bekend. Het bedrijf hielp al met het blussen van de brand die de boot heeft verwoest. Dat is maandag gedoofd. Het schip drijft nog rond in de Adriatische zee.