Nieuws/Binnenland
870753
Binnenland

Eerste ebolageval op Britse bodem

In een ziekenhuis in Glasgow heeft zich een vrouw gemeld, die na onderzoek besmet blijkt met het ebolavirus. Dat meldden Britse media maandagavond. De patiënt is zondagavond teruggekeerd uit West-Afrika en ligt in het Gartnavel Ziekenhuis in de grootste stad van Schotland. Het is het eerste geval van de ziekte die op Britse bodem wordt vastgesteld.

Volgens een statement van de Schotse overheid gaat het om iemand die in Sierra Leone heeft gewerkt in de gezondheidszorg. De patiënt is via Casablanca en Londen Heathrow zijn gereisd. Voor iedereen die met dezelfde vlucht is gereisd, die om 23.30 zondagavond landde op Glasgow, is een noodnummer geopend.

Iedereen die met de besmette vrouw in contact is gekomen en gevaar loopt, wordt opgezocht en goed in de gaten gehouden. „Maar aangezien de ziekte in een erg vroeg stadium is vastgesteld, is het gevaar op besmetting uiterst klein”, aldus de Schotse overheid.

Naar Londen

De patiënt meldde zich maandagochtend in het ziekenhuis, omdat ze zich niet lekker voelde. Inmiddels ligt ze in quarantaine. Volgens een statement van de Schotse overheid zal ze zo snel mogelijk worden overgebracht naar het Royal Free Hospital in Londen. „Dat is waar de apparatuur, staf en systemen zijn die de beste en veiligste zorg garanderen.”

De Schotse premier Nicola Sturgeon zei dat ze hoopt dat de vrouw snel herstelt „Onze gedachten gaan uit naar de patiënt en de vrienden en familie. Schotland heeftzich vanaf het begin van de uitbraak in West-Afrika voorbereid op die scenario en ik ben er zeker van dat we goed voorbereid zijn.”

Sierra Leone is het zwaarst getroffen door de uitbraak van het dodelijk virus. Ruim 9400 van de 20.000 geregistreerde besmettingen vond plaats in het land.