Nieuws
870759
Nieuws

Smartphonemaker Xiaomi groter dan Uber

Smartphonemaker Xiaomi heeft bij investeerders nog eens $1,1 miljard opgehaald om zijn groeiplannen mogelijk te maken.

Xiaomi heeft als prijsvechter in China inmiddels een marktwaarde van $45 miljard gekregen, en groeit in een hoger tempo dan Samsung. Het concern is nu de grootste smartphoneproducent van China. Xiaomi, opgericht in 2010, overtreft in zijn marktwaarde de app-taxidienst Uber.

Goedkoper dan Apple

Xiaomi maakt naam in vooral opkomende markten doordat het telefoons produceert die erg lijken op de topmodellen van Apple, maar die veel goedkoper zijn. Het eerste model werd gelanceerd in augustus 2011, het afgelopen kwartaal verscheepte het bedrijf 18 miljoen smartphones.

Xiaomi verbreedt zijn aanbod in hoog tempo. Naast smartphones maakt de onderneming ook een tablet, de MiPad, en ontwikkelde het een cloud (MiCloud), een set-top box (MiBox) en een messengerdienst (MiTalk). Onlangs werd zelfs een luchtzuiveraar gepresenteerd.

Rijke invloed

Uit beursdocumenten blijkt dat mede-oprichter en topman Lei Jun de grootste aandeelhouder is, met bijna 80 procent van Xiaomi in bezit. Jun, 45 jaar oud, is volgens Forbes een van de rijkste mensen van China. Hij staat op de rijkenlijst van het magazine op de 23e plek.