Nieuws
870763
Nieuws

Vrees ramkoers Athene met ECB om Griekse schuld

Griekenland heeft voor een boel onrust op de financiële markten gezorgd. Voor de derde keer op rij slaagden ze er niet in een nieuwe president te kiezen. De enige kandidaat, voormalig eurocommissaris Savros Dimas (73), kwam twaalf stemmen tekort. Hierdoor zijn op 25 januari nieuwe verkiezingen nodig.

Die worden zoals het er nu naar uitziet gewonnen door de radicaal-linkse partij Syriza van Alexis Tsipras, die in de peilingen een voorsprong heeft van 3 tot 4 procent op de centrumrechtse partij van premier Samaras, Nea Demokratia.

Tsipras staat op 28 procent, maar volgens waarnemers heeft hij wel veel meer dan 30 procent van de stemmen nodig om alleen te kunnen regeren.

Schrikbeeld

Toch was het schrikbeeld dat Griekenland op ramkoers komt te liggen met de trojka van internationale geldschieters van EU, ECB en IMF, die het land tot op heden met €240 miljard op de been heeft gehouden, genoeg om de angst voor nieuwe onzekerheid terug te brengen. Anders dan in 2011 en 2012 staat de rest van de eurozone er nu beter voor, een Griekse exit (Grexit) uit de eurozone zal de eurozone niet meer laten ontploffen.

Toch waarschuwde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dat zijn land niet erg veel meer tolereert en dat Duitsland als grootste financier de stekker uit Griekenland kan trekken als het land niet vasthoudt aan de saneringskoers.

IMF wacht af

Het IMF liet weten af te wachten tot er een nieuwe regering is en dan te bezien of er nog geld wordt overgemaakt. Op dit moment zou Griekenland niet in acute financieringsnood zijn.

De euro kwam onder druk. Aan het begin van de avond was de euro 1,2147 dollar waard, tegen 1,2172 dollar aan het begin van de dag. De euro zakte eerder deze maand voor het eerst in ruim twee jaar onder de grens van 1,22 dollar.

Waarschuwing voor Grexit

De Griekse beurs dook meteen na de uitslag naar het laagste punt in twee jaar, de Griekse 10 jaarsrente spoot omhoog naar 9,6%. Eurocommissaris Pierre Moscovici, verantwoordelijk voor de euro, waarschuwde de Griekse bevolking in bedekte termen over de gevolgen van een  ’Grexit’.

Niet alleen dreigt Griekenland dan af te glijden, ook de internationale geldschieters kunnen dan fluiten naar de 240 miljard die inmiddels aan Griekenland is geleend. Het land krijgt dan ook geen toegang meer tot de internationale kapitaalmarkt.

Weer onderhandelen

De Syriza-partij gedijt op de onvrede onder de bevolking over de keiharde bezuinigingen en subsidiekortingen die de trojka heeft opgelegd in ruil voor honderden miljarden aan leningen en schuldkwijtscheldingen. Partijleider Alexis Tsipras wil opnieuw met de EU, ECB en IMF onderhandelen over de bezuinigingen op de begroting en de schuldenlast van het land.

Het bezuinigingsjuk moet duidelijk minder streng worden. Tsipras heeft zijn oorspronkelijke standpunt verlaten, namelijk dat Griekenland sowieso uit de euro moet. Het ziet er echter niet naar uit dat de trojka nog bereid is meer miljarden naar Griekenland te sturen op zijn voorwaarden.

'Wees optimistisch'

„Wees optimistisch en blij, het strenge bezuinigingsregime is snel voorbij. De regering Samaras kan de gemeenschap niet langer plunderen”, zo zei Tsipras bij het verlaten van het parlement. Dat zijn precies de woorden die de bevolking wil horen, maar die Griekenland wel over de rand van de afgrond kunnen duwen.

Het vierjarige steunprogramma aan Griekenland zou deze maand afgelopen, maar is nu tot maart verlengd door de EU en het IMF om tijd te winnen. Deze maand loopt het vierjarige steunprogramma aan Griekenland af, maar het werd tot 28 februari verlengd door EU en IMF om meer tijd te hebben om de Griekse vorderingen wat betreft het op orde brengen van de staatsfinanciën in kaart te brengen en een extra kredietlijn van de ECB te openen om de banken te steunen. De ECB blijft in gesprek en „wacht de uitkomst van het democratisch proces af”.

Ingreep ECB verwacht

Volgens analisten is het nu des te urgenter dat de ECB op grote schaal staatsobligaties gaat opkopen (waar de markt op rekent) om te voorkomen dat de markten opnieuw het vertrouwen verliezen in de zuidelijke eurolanden.

Nieuwe verkiezingen werden gisteren onvermijdelijk nadat de enige kandidaat, oud-eurocommissaris Stavros Dimas (73), voor de derde maal twaalf stemmen tekort kwam. Hij kreeg er opnieuw 168, terwijl er 180 nodig waren. Premier Antonis Samaras stelde dat de Griekse economie eindelijk weer groeit en het land op de goede weg is. „Het is de hoogste tijd dat de kiezers doen wat het parlement niet kon, een eind maken aan de onzekerheid en de stabiliteit terugbrengen. Zo kunnen we doorgaan met de hervormingen en op eigen kracht verder na het beëindigen van de miljardensteun”.

 

Nieuw op DFT !

DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie