Nieuws/Buitenland
870765
Buitenland

Congolese rebellen geven zich over

Meer dan 150 rebellen hebben zich in Congo overgegeven, meldden Afrikaanse media. Ze doen dat in de aanloop naar een deadline, gesteld door de Verenigde Naties en het leger van de Democratische Republiek Congo (DRC).

De rebellen die de wapens hebben neergelegd zijn lid van de FDLR (het Democratisch Leger voor de Bevrijding van Rwanda). Het is de belangrijkste van de tientallen actieve milities in het Afrikaanse land. Nog altijd strijden er zo'n 1500 tot 2000 leden van de FDLR-militie, zo schrijft de Deutsche Welle.

Het is de VN en Congo er alles aan gelegen om de militie op te doeken, zeker nadat eerder de M23-beweging al werd uitgeschakeld. Maar vooralsnog lukt dat niet. Mede daarom is een ultimatum gesteld aan de rebellen; ze moeten uiterlijk op 2 januari de wapens neerleggen. Doen ze dat niet, dat volgt een militaire ingreep.

Hutu's en tutsi's

De rebellen meldden zich in verschillende dorpen in het oosten van de (DRC). Daar werd geregistreerd wie zij waren en bekeken of er commandanten van de FDRL-milities bij zaten. Volgens een generaal van de FDLR is de militie bezig zich te ontbinden. Hij verwacht niet dat de internationale gemeenschap het dan juist nu tegen hen op zou nemen, zei hij tegen de Deutsche Welle.

De FDLR vond zijn oorsprong overigens in de hutu-milities die verantwoordelijk zijn voor de massamoord op 800.000 tutsi's in Rwanda. Veel hutu's vluchtten na die moordpartij naar Congo. De FDLR is een van de vele strijdende partijen in Congo, dat al zeker vijftien jaar lang door zeer gewelddadige conflicten wordt verscheurd.