Nieuws/Binnenland
870788
Binnenland

Meer dan 20.000 klachten over vuurwerk

Er zijn inmiddels al meer dan 20.000 klachten binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat betekent dat het aantal klachten in twee dagen tijd is verdubbeld. De meeste klachten komen uit de vier grote steden, maar ook in Dordrecht, Twente, Arnhem en Nijmegen wordt veel geklaagd.

Het vuurwerk mag vanaf maandag worden verkocht. Afsteken mag pas vanaf 31 december 18.00 uur en kan tot 02.00 uur op 1 januari. Toch houden veel mensen zich daar niet aan, zegt Bonte: „Veel vuurwerkconsumenten kunnen de verleiding niet weerstaan om hun net ingeslagen vuurwerkpakket direct de lucht in te knallen, zonder rekening te houden met de overlast die dat veroorzaakt.”

Het meldpunt is een initiatief van 25 lokale GroenLinksfracties. Volgens hen storen steeds meer mensen zich aan harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. Het meldpunt ging woensdag de lucht in.

Overlast melden kan tot 3 januari. De meldingen worden na 3 januari verwerkt in een rapport dat aan de Tweede Kamer en aan twintig burgemeesters wordt aangeboden. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 klachten binnen. Het jaar ervoor ontving GroenLinks ruim 82.000 meldingen.