Nieuws/Buitenland
870815
Buitenland

Vonnis Poetin-criticus Navalny vervroegd

De uitspraak in een rechtszaak tegen de Russische politicus en actievoerder Aleksej Navalny is vervroegd naar dinsdag. Navalny is een bekend en fel criticus van president Vladimir Poetin. Hij wordt onder meer van diefstal beschuldigd en kan tien jaar cel krijgen. De Russische justitie heeft maandag laten weten dat de zitting is verplaatst van 15 januari naar dinsdag, meldde The Moscow Times.

Navalny heeft massale betogingen aangevoerd tegen corruptie en het regeringsbeleid van Poetin. Na omstreden parlementsverkiezingen begon mede door toedoen van Navalny in december 2011 een golf van betogingen tegen de regering. In mei 2013 zei Navalny presidentskandidaat te willen worden.

Navalny en zijn broer Oleg worden ervan beschuldigd tussen 2008 en 2012 omgerekend 440.000 euro te hebben verduisterd van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Ze ontkennen de beschuldigingen.

Volgens aanhangers van Navalny zijn de aantijgingen politiek gemotiveerd en is de zitting op het laatste moment verplaatst om grote betogingen voor Navalny te voorkomen. Navalny staat momenteel onder huisarrest in verband met een andere strafzaak tegen hem.