Nieuws
870823
Nieuws

Onderzoek

Luchtreiziger zit graag voorin

Reizigers zitten het liefst in een van de voorste stoelen van het vliegtuig. Reden is dat de voorste plekken het gevoel van veiligheid vergroten omdat ze dichtbij de in- en uitgang zijn. Minst favoriet zijn de stoelen in het midden van een rij.

Dit blijkt uit onderzoek van Prijsvrij.nl onder ruim 500 klanten. Ruim 33 procent van de vakantiegangers gaf aan het liefst voorin het vliegtuig te zitten.

Het midden van het vliegtuig komt op de tweede plek met ruim 31 procent van de stemmen. Vakantiegangers geven aan graag dicht bij de nooduitgang te zitten vanwege de extra beenruimte en omdat ze vanaf die plekken in geval van een calamiteit het vliegtuig snel kunnen verlaten. De plaatsen in het midden van het vliegtuig kennen echter ook nadelen: het uitzicht wordt belemmerd door de vleugel en er moet vaak extra voor worden betaald.

De achterste stoelen van het vliegtuig zijn met nog geen 19 procent van de stemmen een stuk minder populair. Reizigers willen liever niet bij de keuken zitten uit angst voor mogelijke geuroverlast en vinden het vervelend om lang te moeten wachten voor ze kunnen uitstappen als het vliegtuig is geland. Degene die wel graag achterin zitten, geven aan dat dit is omdat ze denken dat ze achterin de grootste kans hebben om een eventuele crash te overleven.

Zo'n 15 procent geeft aan dat de plaats in het vliegtuig niet uitmaakt, zo lang ze maar op hun favoriete plek in de rij kunnen zitten. De stoelen bij het raam zijn vanwege het uitzicht favoriet. Daarna volgen de plekken aan het gangpad, omdat reizigers dan naar het toilet kunnen gaan en de benen kunnen strekken zonder hun buren te hoeven storen.