Nieuws
870826
Nieuws

VOLVO OCEAN RACE

Vooruitblik derde etappe Volvo Ocean Race

De volgende etappe van de Volvo Ocean Race start komende zaterdag en is bijna 4.700 mijl lang. De route voert de vloot van Abu Dhabi naar de Chinese badplaats Sanya, op de meest zuidelijke punt van het tropische eiland Hainan in de Zuid-Chinese Zee.

Sanya heeft ongeveer 700.000 inwoners en ligt op twee uur vliegen van Hongkong. De teams zullen ongeveer 22 dagen nodig hebben om van het Midden-Oosten naar China te zeilen. Het belooft een loodzware en zeer warme etappe te worden.

De route loopt via de Arabische Zee, langs de zuidelijkste punt van India en door de Golf van Bengalen. Vervolgens moeten de teams zich een weg zien te banen door de Straat van Malakka die de Indische Oceaan en Stille Oceaan met elkaar verbindt. Dit smalle vaarwater staat bekend als één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Na het passeren van de drukke Straat van Singapore, zet de vloot koers naar het noordoosten. Naar verwachting komen de zes overgebleven raceboten rond 22 januari in Sanya aan.

“Dit wordt één van de zwaarste etappes,” zegt Brunel navigator Andrew Cape. “We komen naast smalle vaarwegen, kleine eilanden en enorme zeeschepen, ook visnetten en vele onverlichte vissersbootjes zonder communicatieapparatuur tegen. Om te voorkomen dat we tegen een van deze obstakels varen, maken we veel gebruik van de radar, het Automatic Identification System (AIS) en natuurlijk de ogen van de bemanning. Groot nadeel is dat dit deel van de Indische Oceaan niet echt goed in kaart gebracht is en dat de bodem hier altijd in beweging is. Dus de dieptes die op de kaarten staan aangegeven, kunnen zomaar niet meer kloppen. ”

“Het wordt een onvoorspelbare etappe,” zegt Bouwe Bekking. “Er kan van alles gebeuren, zeker wat betreft het weer. In deze etappe zijn de weersomstandigheden nog moeilijker te voorspellen, dan tijdens de afgelopen routes. Ik verwacht zeer hoge temperaturen en veel regen. We varen niet altijd met de wind in de rug. Sommige stukken moeten zelfs scherp aan de wind worden afgelegd. Vooral het laatste deel naar Sanya wordt ruig. Hier moeten we opboksen tegen de sterke winden uit het Noordoosten. Ik denk dat iedereen deze etappe kan winnen. De kaarten zijn gewoon opnieuw geschud, want we varen immers een eenheidsklasse.”