Nieuws/Buitenland
870831
Buitenland

'Griekenland moet trouw blijven aan EU'

Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) heeft Griekenland maandag gewaarschuwd dat het zich vol overtuiging voor Europa moet blijven inzetten, als het in de eurozone wil blijven. Ook moet het land hervormingen die de economische groei stimuleren, blijven steunen.

De Franse eurocommissaris reageerde op het bericht dat in Griekenland op korte termijn vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden.

Maandag mislukte voor de derde keer de poging een president te kiezen, waardoor de verkiezingen onvermijdelijk zijn geworden. Volgens de peilingen ligt het radicaal-linkse Syriza op kop. Die partij wil opnieuw met de EU en het internationaal Monetair Fonds onderhandelen over het steunprogramma voor het land.

De Duitse regering onthield zich maandag van commentaar over de politieke ontwikkelingen in Griekenland. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet via zijn woordvoerder weten dat hij kennis van de ontwikkelingen heeft genomen, maar zich van commentaar onthoudt. Dijsselbloem is voorzitter van de eurogroep.