Nieuws
870834
Nieuws

De vijf meest opmerkelijke hacks van 2014

Hackers hadden het in 2014 behoorlijk druk. De ene na de andere grote digikraak volgden elkaar op, met aan het eind van het jaar zelfs nog enkele grote klappers. Lees hier over de vijf meest opmerkelijke cyberkraken van het afgelopen jaar.

  • Mt. Gox

Ooit was Mt. Gox het grootste handelsplatform voor bitcoin, de digitale valuta waar de afgelopen jaren veel om te doen was. Inmiddels is het bedrijf niet meer, ondermeer omdat slimme hackers lange tijd voor miljoenen aan bitcoin wisten weg te sluizen. In totaal was voor zo'n $450 miljoen aan digitale munten ineens foetsie. Een deel is later weer 'teruggevonden', maar wie achter de digikraak zat en hoe het allemaal gebeurd is, is nog steeds niet duidelijk...

  • Heartbleed

Niet per se een hack, maar een beveiligingsgat waardoor hackers toegang konden krijgen tot wachtwoorden van internetgebruikers. Dankzij de fout was het namelijk mogelijk om servers waarop deze wachtwoorden waren opgeslagen, in feite er simpelweg om te vragen. Alsof dat al niet erg genoeg was, bleek de fout ook nog eens al sinds 2011 aanwezig te zijn. Alle internetgebruikers werden dan ook na de bekendmaking geadviseerd om hun wachtwoorden te veranderen, want de kans bestaat dat ze in de verkeerde handen zijn gevallen.

  • iCloud

Opeens lagen nogal persoonlijke kiekjes van een groot aantal beroemdheden, zoals Jennifer Lawrence, op straat. Ze bleken afkomstig te zijn uit de iCloud-profielen van de celebs in kwestie, waartoe een aantal hackers toegang wisten te krijgen. ICloud-uitbater Apple kwam onder vuur te liggen, maar gelukkig voor het bedrijf bleek er geen kwetsbaarheid in de dienst te zijn gebruikt - de celebs waren simpelweg niet opgewassen tegen de kunsten van de hackers.

  • Sony Pictures

Hoewel de gewone man in Noord-Korea geen toegang heeft tot het internet, heeft de regering in het communistische land al een heel leger hackers weten op te bouwen. Daar kwam filmstudio Sony Pictures ook achter, toen bleek dat de systemen van het bedrijf compleet gehackt waren. De hackers, die zich Guardians of Peace noemen, hebben gigabytes aan data gestolen, waaronder nog niet uitgekomen films en e-mails van topmensen en beroemdheden. En waarom? Omdat Sony zijn Noord-Korea-persiflage The Interview ging uitbrengen. Even leek de actie geslaagd te zijn toen filmtheaters besloten de film niet te tonen omdat de hackers ook met aanslagen dreigden. Inmiddels is hij echter te zien via tal van streaming- en downloaddiensten en heeft de prent al $15 miljoen opgebracht. Missie gefaald, dus.

  • Russische banken

De meest recente grote hack draait om een Russische hackersgroep die zo diep in de systemen van een aantal banken en bedrijven wisten te infiltreren, dat ze niet alleen alle e-mail konden onderscheppen maar zelfs de beveiligingsbeelden van de camera's konden bekijken. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze pinautomaten op commando geld konden laten uitspugen. Dankzij deze toegang wisten zijn zo'n miljard roebel te kapen. Helaas voor de hackers is de roebel tegenwoordig niet de meest stabiele munt, waardoor de buit een stuk in waarde is gedaald.