Nieuws
870837
Nieuws

Geen steun nieuwe Griekse president

In de derde en laatste stemronde is het Griekse parlement er maandagochtend niet in geslaagd om een nieuwe president te kiezen. Daarmee gaan de Grieken vervroegd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

De kandidaat kwam twaalf stemmen tekort om het minimum van 180 stemmen te winnen. De Griekse beurs zakte direct 13% op dit nieuws, en bleef rond twee uur koersen op -7%.

Eerder kreeg premier Samaras in twee stemrondes al geen steun voor de kandidaat van de zittende coalitie, Stavros Dimas.

De beurzen reageerden in Europa sterk negatief op het besluit. Nederlandse staatsobligaties gingen naar een laagste stand ooit.

 

Vrees radicale partijen

De ECB en het IMF hebben eerder al voor dit scenario gewaarschuwd, uit angst dat de extreem-linkse partij Syriza aan de macht komt en de hervormingen in Griekenland afblaast. De uitslag zou ook slecht zijn voor de euro, rond twaalf uur stond de euro 0,2% hoger tegen de dollar. Syriza staat momenteel hoog in de peilingen.

De verkiezingen vinden in Griekenland altijd op een zondag plaats, verwacht wordt dat die dit keer op 25 januari of 2 februari worden gehouden.

Lees al het nieuws over beleggingen en beursfondsen in de DFT-nieuwsbrief.