Nieuws/Binnenland
870856
Binnenland

Tiende vogelgriepdode in Egypte

Een Egyptische kleuter is afgelopen week overleden aan de vogelgriep. Het is het tiende sterfgeval in Egypte dit jaar. Tot nu toe zijn in het land 22 mensen besmet geraakt met de H5N1-variant van de vogelgriep.

Volgens een woordvoerder van het lokale ministerie van Volksgezondheid werd de 5-jarige jongen in een ziekenhuis in de provincie Aswan opgenomen met koorts, keelpijn en benauwdheid. Hij zou in nauw contact zijn geweest met besmet pluimvee.

Platteland

Van de twaalf andere geïnfecteerde patiënten in Egypte zijn er acht weer thuis, vier anderen liggen nog in het ziekenhuis.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er tussen 2003 en begin oktober 2014 in totaal 668 bevestigde gevallen van de ziekte waargenomen in 16 landen. 393 Mensen zijn aan het virus overleden.

De besmettingen in Egypte doen zich grotendeels voor in arme plattelandsgebieden in het zuiden, waar dorpelingen pluimvee binnenshuis houden én slachten.

Het zeer besmettelijke vogelgriepvirus dat in Nederland is ontdekt, is van het type H5N8. Het vogelgriepvirus kan ook mensen (en zoogdieren als katten, varkens en tijgers) besmetten, al gebeurt dat niet vaak.