Nieuws/Binnenland
870865
Binnenland

Britse politie druk met Black Friday

Niet alleen de Amerikanen maken zich op voor de koopjesjacht van het jaar. Ook de Britten hebben Black Friday ontdekt en zijn zo enthousiast dat de politie vrijdagochtend al naar meer dan tien winkelcentra is gehaald om de boel tot bedaren te brengen, meldde de BBC.

In Manchester moest de politie naar vijf winkels van supermarktketen Tesco komen. Twee mensen werden opgepakt, een van de vijf winkels moest weer dicht, nadat de deuren al om middernacht waren geopend voor het winkelend publiek. De politie riep mensen via Twitter op ,,kalm te blijven''. Ook in Londen en South Wales moesten agenten de koopjesjagers beteugelen.

In The Guardian vertelt Louise Haggerty over de chaos in een winkel in Harringay. ,,Ik heb een stofzuiger gekocht, maar ik weet niet eens of ik die wel wilde. Ik pakte maar wat. Het was een chaos, een gekkenhuis. Het was ongelofelijk akelig.'' Een vriendin van haar stond als tweede in de rij, maar werd weggeduwd door de menigte en vertrok uiteindelijk met lege handen. ,,Mensen gedroegen zich als dieren.''

Henry Fischer genoot ook bepaald niet van zijn nachtelijke tripje naar de Sainsbury's-supermarkt. ,,Iemand heeft mijn tv van mij afgepakt. Ik was kleiner dan hij.'' En dat was al nadat hij samen met zijn vrienden was weggegaan bij een afgeladen Tesco. ,,Tesco was te eng, dus we zijn maar hierheen gekomen.''

Een van die vrienden, Andy Blackett, had wel succes. Zijn twee karretjes zaten volgens de Britse krant vol. ,,Ik heb twee koffieapparaten, twee tablets, twee tv's en een stereoset'', vertelde Blackett trots.