Nieuws/Buitenland
870876
Buitenland

Na 30 uur nog steeds veel mensen op veerboot

Ruim dertig uur na het uitbreken van brand op de veerboot Norman Atlantic tussen Griekenland en Italië zitten nog meer dan 110 mensen aan boord. Meer dan 360 anderen zijn van het rokende gevaarte afgehaald; circa 70 van hen zijn in ziekenhuizen opgenomen. Wind, slecht weer en rook hinderen de reddingswerkzaamheden. Mensen worden nog altijd met helikopters van boord gehaald, de marine heeft artsen op het dek afgezet om mensen te behandelen.

Het dodental staat officieel op vijf. De identiteit van de doden is nog niet bekendgemaakt. Meerdere van hen zijn vermoedelijk verdronken.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zaten er vier Nederlanders aan boord. Twee van hen zijn zeker gered. De werkgever van vrachtwagenchauffeur Joran de Vre maakte maandag bekend dat hij veilig op een Italiaans marineschip zit. Het was een tijd onduidelijk hoe het met De Vre was. Verdijk Transport uit Boxmeer had zondag om 18.00 uur contact met de dertiger, maar daarna was communicatie onmogelijk. Maandag lukte het de chauffeur toch om zijn werkgever kort te bellen vanaf het marineschip, hoewel de verbinding snel weer verloren ging.

Het Openbaar Ministerie in de Italiaanse stad Bari is inmiddels een onderzoek begonnen naar de brand. Uit het onderzoek moet blijken of de brand is aangestoken, aldus aanklager Giuseppe Volpe tegen persbureau ANSA.