870898
Nieuws

Checklist overstappen naar andere zorgverzekering

Hebt u zorgverzekeringen vergeleken en een keuze gemaakt? Loop dan toch nog even deze 11 stappen door om te zorgen dat u een weloverwogen keuze maakt en in 2015 niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Om te kiezen of u wilt overstappen, dient u eerst af te wegen van welke zorg u gebruik denkt te maken in 2015, of u bepaalde risico's zelf wilt dragen of u zich er zelf voor wilt verzekeren en wat voor service u wenst. Op basis daarvan kunt u zorgverzekeringen selecteren. Hebt u vervolgens polisvoorwaarden naast elkaar gelegd of een vergelijkingssite gebruikt, dan bent u nog niet klaar. Bekijk deze checklist voor een goed afgewogen keuze voor een zorgverzekering.

 

1. Vermijd dubbele verzekeringen

Honderdduizenden Nederlanders hebben een uitgebreide zorgverzekering én een reisverzekering met dubbele dekking. Dit is dubbelop. Als u een doorlopende reisverzekering hebt met uitgebreide medische dekking in de hele wereld, dan is aanvullende dekking voor het buitenland in uw zorgpolis wellicht onnodig. Kijk dit na. Ook voor mensen die gebruik maken van AWBZ-zorg, is een aanvullende verzekering vaak overbodig.

 

2. Bekijk bij welke zorgverleners u terecht kunt

Een goedkope zorgverzekering is mooi, maar hoeveel waarde hecht u aan een bepaald ziekenhuis? Bij veel naturapolissen (alleen 100 procent vergoeding bij gecontracteerde aanbieders) kunt u niet bij elk ziekenhuis of bij elke apotheek terecht. Bij zogenoemde 'selectieve polissen' worden planbare behandeling soms zelfs maar bij één ziekenhuis per provincie volledig vergoed. Heeft u voorkeur voor bepaalde zorgverleners en vindt u het een bezwaar om ver te reizen? Kijk na waar u terecht kunt op de website van de zorgverzekeraar.

 

3. Kies bij wie u de kinderen meeverzekert

Als paar met verschillende zorgwensen, kan het handig zijn om u ook apart te verzekeren. Anders betaalt u mogelijk voor twee uitgebreide polissen, terwijl maar één van de twee die dekking nodig heeft. Kinderen kunt u gratis meeverzekeren. Kies de verzekering met de meest uitgebreide dekking voor uw kinderen. Dan profiteren zij het meest.

 

4. Zet spaargeld tegenover uw eigen risico

Een eigen risico vrijwillig met 500 euro verhogen tot 875 euro is alleen verstandig als u hetzelfde bedrag aan spaargeld apart hebt staan. Stel dat u begin januari in het ziekenhuis belandt, dan dient u het geld namelijk wel beschikbaar te hebben. Het premievoordeel dat u krijgt door een hoog eigen risico, loopt gedurende het jaar op, maar als u daarmee nu nog moet gaan sparen, speelt u een gevaarlijk spel. Als u een laag eigen risico kiest, geldt hetzelfde met 375 euro spaargeld. Het is handig om naast dit bedrag ook nog een buffer te hebben voor als uw wasmachine kapot gaat of uw auto naar de garage moet.

 

5. Kijk naar meerdere verzekeraars voor uw totale pakket

De meeste mensen kiezen voor hun zorgverzekering voor één verzekeraar voor basisverzekering en aanvullende polissen. Als u heel graag een aanvullende polis wilt van Verzekeraar A, maar de basisverzekering van Verzekeraar B erg betaalbaar is, dan kunt u ook overwegen om de polissen niet bij dezelfde verzekeraar te nemen. Dit is qua administratie misschien wat lastiger, maar dan hebt u wel een verzekering die exact op uw wensen zijn vastgesteld.

 

6. Doe uw voordeel met ervaringen van anderen

Check voordat u een definitieve keuze maakt nog even of andere consumenten positief zijn over de verzekeraar waar u voor gaat kiezen. Vindt u telefonische bereikbaarheid heel belangrijk terwijl de verzekeraar die u op het oog hebt volgens anderen nooit de telefoon opneemt? Bedenk u dan of u toch niet beter elders kunt gaan kijken. Vraag vrienden en familie en kijk naar recensies op websites als Zeker.com en Independer, waar verzekerden hun ervaringen hebben achtergelaten. Zo ziet u snel of te verwachten is dat de verzekeraar haar beloftes uit de reclame ook waarmaakt.

 

7. Bekijk alvast wat er gebeurt als u zorg nodig hebt

Bij de keuze voor een zorgverzekering is het niet zo belangrijk wat de verzekeraar doet als u gezond bent. Het gaat erom wat er gebeurt als u zorg nodig hebt. Hoe weet u dan naar welke zorgverleners u kunt gaan, op welke manier dient u declaraties in en hoe komt u te weten hoeveel zorg u al gebruikt hebt?

 

8. Zoek in de polisvoorwaarden alvast de vergoedingen uit

Dit is vooral handig voor mensen die zich verzekeren voor bijvoorbeeld een bril. Aangezien brillendragers vaak vooraf weten of ze dat jaar een bril gaan aanschaffen, kunnen ze van tevoren goed vergelijken tot welk bedrag ze een bril vergoed krijgen van de verzekering. De hoogte van die vergoedingen verschilt nogal. Een lagere premie bij een lagere vergoeding kan uiteindelijk niet de meest aantrekkelijke optie blijken. Ook wordt een bril vaak maar eens in de twee of drie jaar vergoed. Maar als u overstapt naar een andere verzekeraar, begint de teller opnieuw te lopen.

 

9. Weeg af hoe u gaat betalen

Als u de verzekering gekozen hebt, bent u nog niet klaar. Kijk wat voor u de aantrekkelijkste manier is om te betalen. Vaak kan u een paar procent korting krijgen door per jaar of per kwartaal te betalen. Als u het geld kunt missen, is dit wellicht aantrekkelijk. Ook verschillen kosten tussen betalen via acceptgiro, bankgiro of machtiging.

 

10. Kijk of u ergens anders dezelfde polis goedkoper krijgt

Hebt u via een vergelijkingssite een goedkope en passende verzekering gevonden, dan bent u bijna klaar. Het is wel zo handig om voor het afsluiten nog even goed na te zoeken of u dezelfde polis elders goedkoper kunt krijgen. Prijzen kunnen soms verschillen tussen meerdere vergelijkingssites. Ook is de polis via de website van de zorgverzekeraar soms duurder, maar ook af en toe goedkoper. Kijk dus naar meer vergelijkers en ook naar de website van de verzekeraar zelf. Dan weet u zeker dat u een voordelige keuze maakt.

 

11. Kies bij twijfel pas in januari

Bent u op de valreep van 2014 toch niet helemaal zeker over de keuze van een zorgverzekering? U kunt ook nog in januari 2015 een overstap maken. Wel moet u dan voor het einde van 2014 kiezen of u wilt overstappen. Zo ja, dan moet u de huidige polis dit jaar nog opzeggen. In januari kunt u dan met terugwerkende kracht een nieuwe verzekering afsluiten. Dit is niet geheel zonder risico's. Verzekeraars mogen u namelijk weigeren voor de aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering moet u wel door iedereen geaccepteerd worden.