Nieuws/Binnenland
870917
Binnenland

Nieuwe techniek om hartfalen vroegtijdig op te sporen

Door gebruik te maken van moleculaire beeldvorming kan de ontwikkeling van hartfalen na een hartinfarct in een vroeg stadium worden herkend. Een probleem dat in de toekomst steeds meer zal voorkomen, doordat patiënten vaker een hartinfarct overleven.

Dat stelt hartchirurg Reinier Zandbergen van Maastricht UMC+ in zijn promotieonderzoek. Door een tijdige diagnose kan de patiënt een veel betere persoonlijke behandeling worden geboden.

Infarct

Een hartinfarct (of –aanval) is één van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Patiënten die een hartinfarct overleven, krijgen in ongeveer de helft van de gevallen te maken met toekomstig hartfalen of hartritmestoornissen. Tijdens een hartaanval stopt de bloedsomloop rondom het hart. Hoe langer dat duurt, hoe meer schade aan het hartweefsel zelf wordt toegebracht. Het lichaam reageert automatisch op een hartaanval door het immuunsysteem te activeren en de ontstane schade te repareren, bijvoorbeeld door littekenweefsel op het hart te vormen.

De hoeveelheid littekenweefsel in het hart is een indicatie voor het ontwikkelen van hartfalen. Na een hartinfarct kan dit littekenweefsel zich nog wekenlang blijven ontwikkelen. "Bij ongeveer de helft van de patiënten gebeurt dat ook, en dat vormt een risico", zegt Zandbergen. "Door het littekenweefsel te voorzien van een minuscuul radioactief vlaggetje dat op een CT-scan zichtbaar wordt, kunnen we bepalen wie die risicopatiënten zijn." Deze moderne techniek wordt ook wel moleculaire beeldvorming genoemd. "Als we er vroeg bij zijn kan aan patiënten een persoonlijkere en betere behandeling worden geboden om hartfalen tegen te gaan. Voorkomen is dan ook beter dan genezen."