Nieuws
870926
Nieuws

Nieuws

Vrouwentaxi India populair

Vrouwentaxi's zijn flink in opkomst in Indiaase steden. Door geruchtmakende verkrachtingen kiezen vrouwen - en toeristen zullen ongetwijfeld volgen - steeds vaker voor een taxi met een vrouw achter het stuur.

Voor veel vrouwen in Delhi leken taxidiensten als Uber eerder een prima oplossing. De service veinsde veiligheid doordat de taxi's via gps gevolgd kunnen worden. Met de geruchtmakende groepsverkrachting in een bus in Delhi twee jaar geleden nog vers in het achterhoofd, kwam voor veel vrouwen een dienst als Uber als geroepen.

Nu een Uber-chauffeur onlangs een vrouwelijke klant in zijn taxi verkrachtte, werd de service prompt verboden in de hoofdstad. De vrouwentaxi biedt nu uitkomst in Delhi en in steeds meer Indiase steden worden taxiritten louter voor en door vrouwen aangeboden.

Bijvoorbeeld in kuststaat Goa, waar afgelopen maand nog zo’n bedrijf werd opgericht. De chauffeuses zijn getraind in zelfverdedigingtechnieken en eerste hulp, in hun bolides zit een paniekknop en er is via een lcd-scherm precies bij te houden waar de auto rijdt. Als ze nu ook nog eens wat prudenter rijden dan hun vliegensvlugge mannelijke beroepsgenoten, zou je zeggen dat je met zowat het veiligste vervoersmiddel in India te maken hebt.

Ook in de metro zijn er speciale vrouwenwagons. Van de acht coupés is er doorgaans één gereserveerd voor vrouwen.