Nieuws
870959
Nieuws

Nieuws

Bontmutsen achter hek

Slecht nieuws voor toeristen: leden van de Britse erewacht moeten voortaan hun bewakingsopdrachten uitoefenen achter stevige ijzeren hekken. Dit gebeurt uit vrees voor een mogelijke terroristische aanslag.

Er zijn signalen dat de traditioneel met hoge zwarte bontmutsen uitgedoste wachten doelwit zijn van IS-handlangers. De maatregelen zijn het meest duidelijk bij Clarence House, het Londense woonhuis van prins Charles, dat op een steenworp afstand ligt van Buckingham Palace.

De ceremoniële erewacht, een geliefd foto-object van toeristen – voor wie het ook een sport is hen aan het lachen te krijgen – zijn nu achter een groot ijzeren hek gestationeerd. Ook bij het nabijgelegen St. James Palace zijn veiligheidsmaatregelen genomen.

De erewacht van de Horse Guards Parade, in de buurt van de ambtswoning van premier David Cameron in Downing Street, staat nog wel aan de openbare weg. Zwaar bewapende soldaten staan echter in de nabijheid en moeten op deze manier voorkomen dat de erewacht wordt aangevallen of ontvoerd.

Doelwit

Volgens veiligheidsexperts zijn soldaten in het algemeen en de erewacht in het bijzonder een aantrekkelijk doelwit voor terroristen. Dat bleek bijvoorbeeld vorig jaar toen de Britse soldaat Lee Rigby door twee moslimextremisten in Zuid-Londen, net buiten een kazerne, werd neergestoken. Er zijn verschillende documenten in oploop waaruit de IS-leiding aanhangers oproept vergelijkbare aanvallen uit te voeren.