Nieuws/Binnenland
870962
Binnenland

'Je hebt thuis geen idee van het geweld'

„Als je thuis met een glaasje champagne in de familiekring de jaarwisseling viert, zie je niet wat er op straat allemaal gebeurt. Ik had voor ik burgemeester werd ook niet door met hoeveel geweld zo'n jaarwisseling gepaard gaat. Het is verschrikkelijk, politie en brandweer zijn elk jaar weer tot het uiterste voorbereid om alle incidenten het hoofd te bieden.”

Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, fervent voorvechter van „een vrolijke, veilige en gezellige viering van oud en nieuw.” Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken komt dinsdagavond praten met hulpverleners van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek over agressie en geweld waarmee zij tijdens de jaarwisseling worden geconfronteerd. „Dat was helemaal zijn eigen idee, maar ik juich het toe”, zegt Broertjes. „Alle gemeenten in deze regio hebben zijn protocol Veilige Publieke Taak ondertekend.”

In Hilversum ontplofte op 1 januari 2012 een vuurwerkbom bij een feestzaal. Er raakten drie mensen gewond en de ravage was groot. Broertjes: „Sindsdien is het mijn missie om langzaam maar gestaag zo veel maatregelen te nemen dat dergelijke uitwassen tot het verleden gaan behoren.”

Broertjes wilde dit jaar het centrum van Hilversum tot vuurwerkvrije zone verklaren, maar daar stak de rechter kortgeleden een stokje voor. Die schrapte het besluit wegens een vormfout. „We zullen in het nieuwe jaar zien of er echt een vormfout is gemaakt. Daar verschillen de meningen nogal over. Veel Hilversummers vinden het jammer dat het zo is gelopen. Ik heb veel teleurgestelde reacties gehad”, stelt de burgemeester. „Die uitspraak was vrij bizar.”

Broertjes is in de nacht van woensdag op donderdag op straat te vinden „om zelf te ervaren hoe het gaat. En ik nodig minister Opstelten van Veiligheid uit om mee te lopen.”