Nieuws
870975
Nieuws

ANWB: ’Wintersporters hadden beter moeten luisteren’

Fileleed vaak eigen schuld

De enorme verkeerschaos in met name de Franse Alpen had afgelopen weekeinde deels voorkomen kunnen worden als wintersporters beter hadden geluisterd naar de weerberichten.

Dat zegt de ANWB. „Er werd zaterdag extreme sneeuw verwacht; daar was overal voor gewaarschuwd en dat moest iedereen weten. Maar er moet dan ook wel naar worden gehandeld, bijvoorbeeld door een dag eerder of later naar de skigebieden te vertrekken, zeker in het hoogseizoen. Maar ja, zaterdag is toch de wisseldag, dus neemt men bewust een gok”, zo liet een woordvoerder van de Alarmcentrale gisteren weten. Daar stond de telefoon werkelijk roodgloeiend.

Naar schatting enkele duizenden Nederlanders strandden in de nacht van zaterdag op zondag op de smalle bergwegen, die door hevige sneeuwval bijna onbegaanbaar waren. Enkele passen werden afgesloten vanwege het lawinegevaar en de tientallen kilometers lange files, waardoor er vaak geen doorkomen meer aan was.

„Desondanks rijden veel buitenlanders nog zonder sneeuwkettingen en soms zelfs zonder winterbanden. Levensgevaarlijk! Velen weten niet eens hoe ze een sneeuwketting moeten omleggen. Schandalig dat dit niet van tevoren wordt geoefend”, liet de boze Franse gendarmerie weten.

Op de snelwegen van en naar de wintersportoorden stond het vakantieverkeer urenlang stil. Mensen die terug wilden rijden naar Nederland, kwamen zaterdag ook van een koude kermis thuis.

Lees verder: Hele familiedrama’s speelden zich af in auto's