Nieuws/Binnenland
870978
Binnenland

'Elke 12 minuten gaat ergens brandalarm'

De brandweer heeft dit jaar ongeveer 45.000 automatische brandmeldingen gekregen. Dat betekent dat er elke twaalf minuten ergens een automatisch brandalarm afgaat. Dat blijkt uit gegevens die de site alarmeringen.nl heeft verzameld.

Koploper is de stad Rotterdam met bijna 9 procent van alle meldingen, gevolgd door Den Haag met bijna 7 procent. Amsterdam is derde met 3,5 procent. Alarmeringen.nl, laat alle inzetten van hulpdiensten zien.

Een brandmelding heeft overigens niet altijd automatisch tot gevolg dat de brandweer uitrukt. Bij een ggz-instelling in Eindhoven is dit jaar het automatisch brandalarm het vaakst afgegaan, 112 keer tot nu toe. De brandweer is daar volgens die ggz-instelling tot nu toe 19 keer daadwerkelijk voorgereden.

Bij de cijfers gaat het alleen om meldingen die automatisch worden verstuurd. Zulke installaties zitten in bedrijfsgebouwen, maar ook in hotels, verzorgingshuizen en andere instellingen. Mensen die zelf naar 112 bellen, zijn niet meegenomen.

Op basis van de cijfers is goed te zien dat automatische brandalarmeringen veelvuldig verband lijken te houden met het koken, stelt Wilbert de Vries van de site. „Zo is er tussen 17.00 en 18.00 uur bijvoorbeeld een duidelijke stijging waarneembaar, evenals vlak voor de lunch.”