Nieuws
871001
Nieuws

Mokum Mama | Eef

Arbeidsvoorwaarden van een moeder

Na het kerstdiner van mijn werk, kan ik de volgende dag wat langer in bed blijven liggen. Dat is fijn, maar ook redelijk noodzakelijk, gezien de eenheden alcohol die ik tot me heb genomen. Deze ultieme luxe om mijn roes in mijn bed te kunnen uitslapen, is echter maar van korte duur.

Het is acht uur als ik wakker schrik van een man in een strak schaatspak en een muts op zijn hoofd. ‘Ik ga. Doei.’ Dat heb ik niet goed geregeld, denk ik, terwijl ik me omdraai en mijn hoofd voel bonken. In de verte hoor ik geschreeuw en gehuil.

Naar een baan als manager heb ik nooit gesolliciteerd, omdat mijn ambities daar niet liggen. Maar sinds ik kinderen heb, ben ik, zonder dat ik het zelf doorhad, toch in deze functie terecht gekomen. Sterker nog, ik ben in een soort 24-uurs bedrijf beland. Inclusief personeel dat geïnstrueerd en betaald moet worden (crèche, buitenschoolse opvang, oppas).

Met z’n tweeën vormen we de directie van ons bedrijf. Er is alleen geen functieomschrijving met rolverdeling en dat is soms lastig. Bij mijn betaalde baan heb ik eigenlijk alles wel goed geregeld. Maar in ons familiebedrijf moet ik leren om wat meer voor mezelf op te komen. Voor ik het weet is mijn mede directielid namelijk ieder weekend hele dagen aan het schaatsen of wielrennen, iedere avond in de kroeg of op vakantie met vrienden.

Ik denk aan dreigen met ontslag of het vragen van een flinke salarisverhoging, maar beide opties zijn voor deze onbezoldigde functie niet echt reëel. Daarom sleep ik mezelf uit bed en met een trillend lichaam zet ik de televisie aan, geef de kinderen een zak met overgebleven kerstkransjes en verdwijn weer onder de dekens. Je moet niet alleen reëel, maar ook praktisch zijn. Meer over Mokum Mama

Eef en Maria gingen aan boord van het Moederschip om erachter te komen, dat het land voorlopig niet in zicht is.  Racend tussen werk, crèche en bedtijd observeren deze twee jonge moeders hun omgeving. De mamascene in Amsterdam is een biotoop. Een wereld waarin moeders broeden op hoogsensitieve of –begaafde kinderen’, de directeur van een populaire school op meer steekpenningen kan rekenen dan een hoge rechter in Jakarta en het traktatieprotocol ingewikkelder dan een studie sterrenkunde. Om de moed erin te houden tot het land weer in zicht is delen Eef en Maria hun tips, tricks en observaties op VROUW.nl. Volg ons op momama.nl voor de laatste updates.