Nieuws
871004
Nieuws

Hack Xbox en Playstation was 'een spelletje'

Een van de hackers die zegt dat hij verantwoordelijk is voor de storing op kerstavond bij Xbox en Playstation, noemt de hack „een soort spelletje”. Daarnaast moest duidelijk worden dat de internetbeveiliging bij Microsoft en Sony slecht zou zijn. Ryan, die vermoedelijk deel uitmaakt van de hackersgroep Lizard Squad, zei dat zaterdag in een interview vanuit Finland met Sky News.

Twee tot drie mensen zaten achter de digitale inbraak. Zij hebben er geen spijt van dat „een paar kinderen tijd moesten doorbrengen met hun familie in plaats van het spelen van spelletjes”. Lizard Squad zegt de cyberaanval van kerstavond te hebben gedaan. „Zij (de bedrijven) zouden meer dan genoeg geld moeten hebben om zich tegen dergelijke aanvallen te kunnen beschermen'”, zei Ryan. „De klanten geven deze bedrijven nog steeds het nummer van hun creditcard.”

The Interview

Gebruikers van de spelcomputers PlayStation van Sony en Xbox van Microsoft konden vanaf woensdagavond in veel gevallen niet inloggen op internet. Sony was zaterdag nog bezig met herstelwerkzaamheden, twitterde het bedrijf.

De systemen van Sony werden eind november ook aangevallen, vermoedelijk door Noord-Korea vanweg de Amerikaanse film The Interview. Sindsdien is informatie van het bedrijf gelekt, zoals films die alleen nog in de bioscoop te zien zijn. Ook is er gevoelige informatie onderschept, zoals bijvoorbeeld wachtwoorden, filmscripts en salarisstrookjes van acteurs.

Xbox Live en PlayStation Network hebben bij elkaar zo'n 160 miljoen gebruikers.