Nieuws
871011
Nieuws

Vier Nederlanders op brandende veerboot

Door een grote brand op een veerboot onderweg van Griekenland naar Italië zitten nog meer dan 227 passagiers, waaronder drie Nederlanders, vast op zee. Een Nederlandse man werd al in veiligheid gebracht. Bij de brand, die inmiddels onder controle is, kwam een persoon om het leven.

Een man die probeerde te ontkomen aan de vlammen. Hij sprong in het water en overleed, maakte de Griekse minister van Scheepvaart Miltiadis Varvitsiotis zondagavond bekend op een persconferentie. De nationaliteit van de man is onbekend.

Lot onbekend

Inmiddels zijn 251 van de 478 passagiers van de boot af. De reddingsactie is de hele nacht doorgegaan. Opvarenden werden met helikopters van de veerboot gehaald en naar andere boten in de buurt gebracht. Anderen moesten rechtstreeks naar het ziekenhuis, omdat ze gewond of onderkoeld waren.

Een Nederlandse man was zondagavond al in veiligheid gebracht. Of de andere Nederlanders aan boord inmiddels van het schip af zijn, is nog niet bekend. Het lot van de andere drie, twee mannen en een vrouw, is nog niet bekend. Over de identiteit van de vier Nederlanders zijn geen mededelingen gedaan.

Twee personen raakten gewond. Zij zijn met 23 anderen, onder wie een zwangere vrouw en vijf kinderen, naar het Italiaanse vasteland gebracht. De meeste geredde passagiers zijn opgevangen op vrachtschepen die in de buurt waren. De Italiaanse minister van Defensie Roberta Pinotti liet weten dat helikopters ook 's nachts naar de veerboot vliegen om opvarenden te redden.

Huilen

Een van de passagiers zegt dat mensen op de ferry wanhopig zijn en huilen. „Ze probeerden wat boten te laten zakken, maar we konden er niet allemaal in. Er is geen coördinatie”, zegt een reiziger via zijn mobiele telefoon tegen een Griekse tv-zender. „Het is donker, de bodem van het schip staat in brand. We hebben reddingsvesten gepakt en proberen onszelf in veiligheid te brengen”, zei een ander na het uitbreken van de brand.

Door harde wind, hoge golven en veel rook verloopt de evacuatie in de Adriatische Zee uiterst moeizaam. Italië leidt de reddingsoperatie, waar ook Griekenland en Albanië aan deelnemen. Om het hoofd te bieden aan de wind heeft een Italiaanse sleepboot zich vastgemaakt aan de veerboot.

Sleepboten

Ook een Albanese sleepboot probeert zich te koppelen aan het stuurloze schip, dat door de harde wind in de richting van de Albanese havenstad Durres is gedreven. Het havenbedrijf liet weten dat een tweede, krachtigere sleepboot die kant opvaart om te helpen. Geprobeerd wordt om het schip dan richting de Albanese kust te trekken.

De veerboot was onderweg van Patras in Griekenland naar Ancona in Italië. Behalve 422 passagiers en 56 bemanningsleden vervoert de ferry ook ruim 220 voertuigen.