Nieuws/Buitenland
871025
Buitenland

Cruciale stemronde Griekse verkiezingen

Het is de dag van de waarheid voor Griekenland: moeten de Grieken binnenkort naar de stembus of niet? Het Griekse parlement stemt maandag voor de derde keer voor een nieuwe president. Als er weer geen meerderheid wordt gehaald, komen er parlementsverkiezingen. Een schrikbeeld voor de regering en Europese Unie.

Stavros Dimas, de enige kandidaat die verkiesbaar is, haalde dinsdag in de tweede stemronde niet de meerderheid die nodig was. Hij had minstens tweehonderd stemmen nodig, maar kreeg er maar 168. Maandag hoeven er maar 180 parlementsleden voor Dimas (73) te stemmen. Dan heeft hij namelijk gewonnen. Als dat niet lukt, moeten de Grieken een gang naar de stembus maken en een nieuw parlement kiezen.

De regering en de EU zien dat niet zitten, omdat ze bang zijn dat de radicaal-linkse partij Syriza aan de macht komt. Partijleider Alexis Tsipras wil breken met de EU en het Internationaal Monetair Fonds, die Griekenland de afgelopen jaren met financiële infusen in leven hebben gehouden. Premier Antonis Samaras noemde het eerder rampzalig als Syriza de verkiezingen wint, omdat dat een terugval in de financiële crisis zou betekenen.