Nieuws/Buitenland
871042
Buitenland

Tweede verkiezingsronde nodig in Kroatië

De Kroaten mogen 11 januari opnieuw hun stem uitbrengen, omdat zondag geen enkele presidentskandidaat een meerderheid van de stemmen behaalde. Ze kunnen dan stemmen op de huidige president Ivo Josipovic en zijn directe opponente Kitarovic.

De verkiezingscommissie liet weten, na het tellen van 38 procent van de stemmen, dat de sociaaldemocraat Josipovic met ruim 40 procent de meeste stemmen kreeg. Kitarovic, kandidate namens de centrumrechtse Kroatische Democratische Unie (KDU), zat daar net onder met ongeveer 36 procent.

Maandag wordt de definitieve uitslag verwacht.

Twee andere kandidaten, Milan Kujundzic die populair is bij kleinere rechtse partijen en de onafhankelijke Ivan Sincic, vielen bij deze eerste ronde af. Ze kregen met respectievelijk ongeveer 6 en 17 procent te weinig steun. Een politicoloog van de universiteit van Zagreb denkt dat daardoor Kitarovic in het voordeel is, omdat de KDU traditioneel gezien in de tweede ronde het grootste deel van die stemmen krijgt.

„Als Kitarovic de presidentsverkiezingen wint, dan is de kans groot dat de sociaaldemocraten volgend jaar ook de parlementsverkiezingen verliezen”, aldus politicoloog Zarko Puhovski.