Nieuws
871059
Nieuws

Toeristen in Frankrijk gestrand en opgevangen

De problemen die het verkeer in Nederland gisteren vooral in de ochtenduren ondervond, vallen volledig in het niet bij de ellende waardoor automobilisten in Frankrijk werden getroffen. Vele Nederlanders die op weg waren naar wintersportgebied kwamen vast te zitten.

Zaterdagavond laat stond het verkeer op diverse wegen in de Franse Alpen nog muurvast. Een combinatie van langdurige sneeuwval en een van de drukste ’verkeersdagen’ van het jaar zorgden voor totale chaos. Ruim 15.000 auto’s werden geblokkeerd door de sneeuw en vooral op de lokale wegen naar de skigebieden was er geen doorkomen meer aan.

In allerijl werden gymzalen en sportcomplexen ingericht om gestrande automobilisten een plek voor de nacht te geven. Maar die luxe was alleen weggelegd voor automobilisten die zo’n ’nood-hotel’ wisten te bereiken. De Nederlander Marcel Udo en zijn medereizigers behoorden niet tot die gelukkigen. „Het wordt overnachten op de snelweg”, aldus Udo gisteravond rond 23.00 uur. Samen met zijn vijf reisgenoten zat hij toen al meer dan 14 uur in de auto en het beoogde reisdoel Tignes lag nog zo’n zeventig kilometer verderop. „Aangezien we de laatste uren gemiddeld zo’n drie tot vier kilometer per uur afleggen, kunnen we een ovenachting in het geboekte hotel dus wel vergeten.”

Sportzalen

Ook een veldbedje in een van de sportzalen zat er niet in voor het gestrande gezelschap uit Nederland. Udo: „We kunnen echt geen kant op, ik zou niet weten hoe ik de komende uren van de snelweg afkom. En Tignes is sowieso onbereikbaar, heb ik begrepen van de hotelbaas. De pas is afgesloten voor alle verkeer en wordt ergens vannacht misschien alleen geopend voor auto’s met sneeuwkettingen. Gelukkig heb ik nog een half gevulde tank, genoeg koeken en drank, dus we houden het nog wel even vol”, aldus Udo, die weigerde zijn vakantiehumeur door de chaotische snelwegsituatie te laten verpesten.

„Via de radio horen we dat mensen worden opgeroepen om gestrande reizigers onderdak in hun huis te bieden. Maar dan moet je toch echt eerst van de snelweg zien af te komen. Dat gaat ons in ieder geval niet meer lukken.”

De Nederlanders die de wintersportgebieden al hebben bereikt, genieten volop van de langverwachte sneeuw. „Ons gebed is verhoord”, verzucht Ben Zeijpveld vanuit Zell am See in Oostenrijk. Was hij eerder deze week de wanhoop nabij toen alle pistes nog groen bleken: nu kan hij de latten wel onderbinden. „Tweede kerstdag begon het te sneeuwen. Heerlijk. Dan weet je weer echt wat wintersport inhoudt.”

De wintersporters in de Alpen lijken gered. Op veel plaatsen is zo veel sneeuw gevallen dat nagenoeg overal goed geskied kan worden. En op plaatsen waar er dat nog niet zo is, zoals in bepaalde delen van Frankrijk, is het in ieder geval koud genoeg om de sneeuwkanonnen het werk te laten doen.