Nieuws
871065
Nieuws

Duizenden slapen in auto in Franse Alpen

In Frankrijk hebben bijna 15.000 ingesneeuwde automobilisten de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht in een opvangcentrum in het zuidoostelijke departement Savoie. Volgens de Franse minister Alain Vidalies van Transport waren er 83 opvangcentra geopend. Een onbekend aantal mensen heeft in de auto geslapen.

In de Franse Alpen zijn talloze toeristen op weg naar de skigebieden zaterdag gestrand door zware sneeuwval. Alleen al in de Savoie, met populaire oorden als La Plagne, Val Thorens en Val d'Isere, konden 15.000 auto's niet verder.

Volgens Vidalies verergeren auto's zonder sneeuwketting de verkeersopstoppingen. Hij heeft eigenaren van auto's zonder ketting opgeroepen voorlopig in de opvangcentra te blijven.

Extreem

In het oosten van Frankrijk geldt een waarschuwing voor extreem weer. Er is code oranje afgegeven voor negentien departementen. De waarschuwing geldt in elk geval tot zondagmiddag 16.00 uur, aldus de Franse radiozender Europe1. Ook geldt zondag nog lawinegevaar in de Alpen en Pyreneeën.

Dode

De combinatie van sneeuw en ijs heeft zeker een automobilist het leven gekost. Een 27-jarige man gleed zaterdag met zijn auto in een ravijn in het departement Isère.

De Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken waarschuwde automobilisten uiterst voorzichtig te zijn en zo mogelijk niet de weg op te gaan. De autoriteiten hebben een noodnummer geopend voor de gedupeerde reizigers. Maar volgens een gestrande automobilist was het nummer overbezet en had hij geen informatie over wat hij kon doen.