Nieuws
871075
Nieuws

Jaaroverzicht Facebook valt verkeerd

Het video-jaaroverzicht dat Facebook automatisch samenstelt op basis van foto’s die gebruikers op het sociale medium posten, blijkt niet altijd in goede aarde te vallen. De sociale mediagigant ontvangt veel duimen omlaag. Onbedoeld kunnen mensen hierdoor worden herinnerd aan pijnlijke gebeurtenissen in hun leven.

De Amerikaan Eric Meyer was ronduit geschokt toen hij de foto van zijn onlangs aan kanker overleden dochtertje op het beginscherm van zijn ‘Year Review’ terugzag omgeven door animaties van feestgangers. Facebook had standaard de gepersonaliseerde tekst “Eric, zo zag jouw jaar er uit!”.

Ook andere Facebook-gebruikers zijn weinig te spreken over deze “spontane geste” van Facebook. De sociale media-gigant vergeet dat niet voor iedereen 2014 een knaljaar was. Een andere Facebookgebruiker zag een foto terug van zijn inmiddels ex-vrouw met haar nieuwe minnaar die ze tijdens de vakantie hadden ontmoet.

Facebook heeft zich onvoldoende gerealiseerd dat het algoritme dat het overzicht maakt, geen rekening houdt met gewijzigde omstandigheden.

In diverse commentaren klinkt het verwijt terug dat de ontwikkelaars van deze Facebook-applicatie zich onvoldoende realiseren dat een jaar ook verkeerd kan aflopen. “De gemiddelde leeftijd van een Facebook-werknemer is 31 jaar,” stelt een klager. En 20-jarigen realiseren zich niet dat het leven eindig is. Zeker in Silicon Valley waar de bomen tot in de hemel lijken te groeien, lopen velen met oogkleppen op.