Nieuws/Binnenland
871098
Binnenland

Koenders: Poetin zoekt uitweg uit crisis

De Russische president Vladimir Poetin zoekt „een uitweg” uit de crisis die is ontstaan door de Russische interventie in Oekraïne. Hij komt een „tikkeltje in het nauw” door westerse sancties.

Dat stelde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zondag in het tv-programma Buitenhof. „Hij (Poetin - red) probeert heel voorzichtig - tactisch - de onderhandelingen weer op gang te brengen.” Welke uitgang Poetin zoekt, is volgens hem nog onduidelijk.

Rusland annexeerde begin dit jaar de Krim en intervenieerde in het oosten van Oekraïne. Daarna namen de Verenigde Staten en de Europese Unie diverse strafmaatregelen tegen het Kremlin.

'Vuist en open hand'

Volgens Koenders beginnen die sancties te werken. „Je ziet hoe die economie in elkaar zakt, die roebelcrisis aan de orde is.” Kapitaal ontvlucht Rusland massaal en de Russische munt wordt steeds minder waard.

Koenders staat een buitenlandse politiek van „vuist en open hand” voor. Volgens hem moet de NAVO versterkt worden, maar moet er tegelijk met de machthebbers in Moskou worden gesproken. „We moeten de militaire en politieke contacten met Rusland weer gaan opbouwen.”

Aan de sancties moet voorlopig worden vastgehouden „totdat er iets veranderd is”, aldus de PvdA-minister.