Nieuws/Buitenland
871103
Buitenland

Airbus: Franse rol in onderzoek AirAsia

Ook Airbus heeft zondag bevestigd dat een vliegtuig van AirAsia bij Indonesië wordt vermist. De vliegtuigbouwer liet weten dat de Franse onderzoeksinstelling voor luchtveiligheid BEA een rol zal spelen in het onderzoek.

„Airbus zal volledige bijstand verlenen aan de Franse onderzoeksinstelling voor luchtvaartveiligheid, BEA, en aan de autoriteiten die het onderzoek naar het incident leiden”, schrijft Airbus in een verklaring. Onduidelijk is nog wat er gebeurd is met het toestel.

Het vliegtuig had 13.600 vluchten gemaakt en in totaal ruim 23.000 vluchturen op de teller staan. De Airbus A320-200 werd in 2008 geleverd aan AirAsia. Er kunnen 180 mensen in het tweemotorige toestel.

Airbus liet werden weten dat „de gedachten van het management en de medewerkers van Airbus uitgaan naar al degenen die getroffen werden door het incident met vlucht QZ 8501”.

Singapore

Singapore en Maleisië hebben ook hun hulp toegezegd in de zoektocht naar vlucht QZ 8501.

De Indonesische hulpdiensten waren al op weg naar het gebied waar het vliegtuig vermoedelijk is neergestort. Nu is ook een Hercules C130 van Singapore, een militair toestel, op weg om te speuren in het water tussen de twee landen. Eerder liet minister van Defensie Ng Eng Hen al weten dat de luchtmacht en de marine klaar waren om te helpen zoeken.

Er was één persoon uit Singapore aan boord van het toestel, dat zondagochtend verdween.

Via Facebook en Twitter liet de Maleisische minister Liow Tiong Lai van Transport weten dat er drie schepen en drie vliegtuigen van het leger worden ingezet. Ook is er in de hoofdstad Kuala Lumpur een coördinatiecentrum ingericht, dat in nauw contact staat met de Indonesische autoriteiten.

23.000 vlieguren

Het vliegtuig had 13.600 vluchten gemaakt en in totaal ruim 23.000 vlieguren op de teller staan. De Airbus A320-200 werd in 2008 geleverd aan AirAsia. Er kunnen 180 mensen in het tweemotorige toestel.

Volgens AirAsia Indonesia hadden de piloot en de copiloot behoorlijk wat ervaring. De gezagvoerder had 6100 uren gevlogen in zijn carrière, de copiloot 2275 uren. Het vliegtuig heeft voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad op 16 november.

Airbus liet werden weten dat „de gedachten van het management en de medewerkers van Airbus uitgaan naar al degenen die getroffen werden door het incident met vlucht QZ 8501”.