Nieuws/Buitenland
871105
Buitenland

Brand op veerboot bij Griekenland

Op een veerboot met 466 inzittenden is zondagochtend vroeg brand uitgebroken onderweg van Griekenland naar Italië. Inmiddels hebben ruim 130 mensen de ferry van de Griekse rederij ANEK verlaten. Zij zijn met reddingsboten overgebracht naar een containerschip dat in de buurt was, zegt een functionaris.

Maar de rest zit vast op het schip. Volgens de kapitein is het schip stuurloos en drijft het richting Albanië. Het vuur is nog niet gedoofd. Reddingswerkers kunnen niet aan boord komen door harde wind en hoge golven. Volgens Griekse media zijn er reddingsboten weggedreven voordat inzittenden aan boord konden stappen.

Een van de passagiers zegt dat mensen op de ferry wanhopig zijn en huilen. „Ze probeerden wat boten te laten zakken, maar we konden er niet allemaal in. Er is geen coördinatie”, zegt een reiziger via zijn mobiele telefoon tegen een Griekse televisiezender. „Het is donker, de bodem van het schip staat in brand. We hebben reddingsvesten gepakt en proberen onszelf in veiligheid te brengen”, zei een ander na het uitbreken van de brand.

 

 

Het vuur brak 's ochtends vroeg uit op een autodek en verspreidde zich snel over de rest van het schip. De oorzaak van de brand is onbekend.

Noodsignaal

De Norman Atlantic was ruim 60 kilometer van het noordwestelijke eilandje Othonoi verwijderd toen het schip een noodsignaal uitzond. De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona.

De Italiaanse premier Matteo Renzi kondigde maximale hulp aan voor de reddingsoperatie en zei in contact te staan met zijn Griekse ambtgenoot Antonis Samaras. Er zijn onder meer reddingshelikopters naar de veerboot gestuurd. Behalve 411 passagiers en 55 bemanningsleden vervoert de ferry ook ruim 220 voertuigen.